NOS Op 3
AFP

Weet je al wat een scrum is? Of een ruck? Zo nee: snel hier je kennis bijspijkeren, want rugby is Nederland aan het veroveren. 

Een van de geheimen achter het succes: live televisie. In 2011 zond de NOS het volledige WK uit in Nederland, en dit jaar is het toernooi te zien op RTL 7. En dat merken ze bij Rugby Nederland.

Het aantal leden is sinds het begin van het WK in september met 16 procent gestegen. "Nou zat er de afgelopen jaren al een lichte groei in, maar dit is echt een flinke boost", zegt Coen Potters van Rugby Nederland. En het WK is nog niet voorbij. Zaterdag is de finale.

Voetbalmoe

De stijging komt ook doordat veel mensen voetbalmoe zijn, denkt Potters. "Vanwege alle perikelen rond de wereldvoetbalbond FIFA. We hebben op dit moment 83 rugbyclubs in Nederland en daar komen er steeds meer bij."

De uitzendingen van het WK Rugby gaan lekker. Naar de tweede halve finale afgelopen zondag keken 381.000 mensen. Daarmee is het een van de best bekeken programma's van RTL 7 op die dag.

"Hopelijk doet Nederland over acht jaar mee aan het WK"

"Het WK Rugby is wereldwijd een van de best bekeken sportevenementen. Dus wilde RTL 7 het er weleens mee proberen", zegt Potters. Vooral ook omdat de uitzendingen in Engeland achter de decoder zijn verdwenen. "Dus daar kunnen we in Nederland niet meer naar kijken."

En René van der Gijp hielp een handje. "Die is fan en zat in het begin ook aan tafel om over de wedstrijden te praten."

STER reclame