Weekenddrukte in de Markthal

'Rotterdam is gelukkig nog geen Amsterdam'

Daar sta je dan als doodgewone Rotterdammer voor het stoplicht, word je aangesproken in gebroken Engels: "Ehm excuse me, do you know where the Markthal is?" Dat waren Rotterdammers tot voor kort niet gewend, maar nu is de havenstad helemaal hip. Zo hip zelfs, dat Rotterdam op plek 5 staat in de nieuwste editie van de Lonely Planet Best in Travel, de toeristische hitlijst voor 2016.

Rotterdam is al langer een toeristische trekpleister en voor veel Rotterdammers is dat best een beetje wennen: "Je merkt het nu een jaartje of twee, er zijn opeens toeristen. Voor de meeste mensen is het nieuw en ook een beetje gek", zegt Eeva Liukku, van Vers Beton, een blog over Rotterdam.

Zo'n rode toeristenbus voor het station in Rotterdam

"Ik merk zelfs dat mensen er een beetje blij van worden, dat ze toeristen tegenkomen", zegt Eeva: "Je hebt het erover met elkaar: het is een beetje raar. We hebben nu ook zo'n rode 'hop on hop off'-bus. Die zie je in steden als Rome, Barcelona en Parijs. Zie je dat ding opeens in Rotterdam rijden. Superraar."

Eeva denkt vooral dat de Markthal een grote aanjager is: "Mensen vragen er direct naar. We hebben veel goede pers gehad. Dat werden sommige mensen zelfs een beetje zat, al die lijstjes waar Rotterdam dan in stond", zegt ze.

'Komen ze nu pas achter'

'Echte' Rotterdammers reageren zelfs een beetje verongelijkt op alle aandacht: "Komen ze nu pas achter, zeggen ze dan. Wij vonden Rotterdam al leuk toen het nog lelijk en ongezellig was", schetst Eeva.

Met een notering in de Lonely Planet is de vergelijking met 020 onvermijdelijk: "Zover zijn we gelukkig nog lang niet. Hier kom je zo nu en dan een toerist tegen, daar is het inmiddels een soort Efteling voor Japanners."

Deel artikel: