Dit is Zaqistan, een land midden in de Amerikaanse woestijn

Het is feest voor de 25 'bewoners' van Zaqistan. Het 'land' bestaat deze maand namelijk tien jaar. President Zaq Landsberg heeft daarom een monument gebouwd op het land van 1,6 hectare groot. Het is het hoogste van de weinige gebouwen in Zaqistan, dat midden in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah ligt.

 • Zaqart
  Het monument voor het 10-jarig bestaan van Zaqistan
 • Zaqart
  President Zaq Landsberg (links) samen met andere 'bewoners' van Zaqistan
 • Zaqart
 • Zaqart
  Deze robot bewaakt het land
 • Zaqart
  Een Zaqistaans paspoort

Er is dan ook nog niet veel in het gebied dat de man uit New York in 2005 voor 538 euro op eBay kocht, met het idee er een eigen republiek van te maken. Toch heeft Zaqistan wel al veel kenmerken van een echt land. Er is een eigen vlag, grenscontrole, een robot als douanier en iedereen kan voor omgerekend 35 euro een paspoort kopen.

In Buenos Aires in Argentinië heeft Zaqistan zelfs een eigen ambassade. Het motto van het land: "iets uit het niets".

Toch is er niemand die echt in Zaqistan woont, zelfs de president niet. Zaqistan is dan ook niet meer dan een kaal en bloedheet stukje woestijn. Het eerste dorpje ligt op bijna 100 kilometer afstand, waarvan je een stuk van 24 kilometer over een onverharde weg rijdt.

De plek waar Zaqistan ongeveer ligt

Een aantal voorwaarden liggen er dus, maar een erkende staat zal Zaqistan waarschijnlijk niet worden. "Dat gaat nooit gebeuren, maar toch blijf ik het proberen", zegt Zaq tegen KSL-TV, de televisiezender van Utah. Zijn 'land' is dan ook vooral bedoeld als kunstproject: hij probeert uit te zoeken hoe lastig het is een eigen republiek te stichten.

Op dit moment kun je als toerist niet zomaar langskomen in Zaqistan. Zaq maakt de locatie liever niet bekend, omdat hij bang is dat mensen anders verdwalen in de woestijn. Wel kun je in de webwinkel een ansichtkaart of een bakje met Zaqistaanse aarde kopen. Ook is via de website een echt paspoort te bestellen.

Deel artikel: