NOS

Zo scheldt Nederland op Twitter

Lul, verdomme -al dan niet met god erbij-, maar vooral: kut. Dat zijn de woorden die we het meest gebruiken als we schelden op Twitter. Dat ontdekten we na het uitpluizen van Nederlandstalige tweets in september.

Uit een analyse bleek dat in 46.688 tweets een scheldwoord voorkwam. En ruim 19.000 keer was dat 'kut'.

Op de kaart hieronder (grote weergave) zie je hoe vaak een bepaald scheldwoord gebruikt werd.

"Het taalgebruik op Twitter komt redelijk overeen met onze spreektaal, dus het is niet zo gek dat er zoveel in tweets gescholden wordt", zegt taaladviseur Lydeke Roos van Onze Taal. "Al scheld ik zelf nooit hoor, haha."

Ook het massale gebruik van 'kut' verbaast haar niet. Uit internationaal onderzoek bleek al dat we in Nederland graag met genitaliën schelden. Maar volgens Roos is er mogelijk ook een taaltechnische reden.

"Het woord is breed inzetbaar. Je kunt je toets kut vinden. Of je kunt het woord voor een ander woord plaatsen." Bijvoorbeeld als je het linkje van dit stuk kopieert en er op Twitter bijzet dat je het een kutartikel vindt.

En waar wordt het meest gescholden?

Om het nog wat interessanter te maken, keken we hoe er per stad gescholden wordt. Van 200.000 tweets weten we door de geotag waar ze vandaan kwamen. Daaruit blijkt dat er vanuit Brabantse steden relatief het meest wordt gescholden.

Tilburg en Eindhoven staan respectievelijk 1 en 2 op onze twitterscheldlijst. En volgens Lydeke Roos is het niet verrassend dat vanuit Middelburg het minst wordt gescholden. "Het is toch een wat nettere en christelijkere omgeving. Of anders gezegd: Het is minder plat dan de Randstad."

Check hieronder de kaart met de populairste scheldwoorden per stad (grote weergave):

Nog een paar opvallende feitjes. In Den Haag zijn ze dol op het woordje tering. In Utrecht tweeten ze relatief vaak flikker. Traditionele woorden als klootzak en kutwijf worden heel weinig gebruikt. En terwijl de meeste steden gemiddeld meer dan één scheldwoord per scheldtweet gebruiken, lopen Maastricht en Middelburg precies één op één.

Deel artikel: