Man woonde 30 jaar in studentenhuis

Maar liefst 30 jaar woonde hij op kamers in studentencomplex Uilenstede in Amstelveen, maar toen was studentenhuisvester Duwo het zat: hij moest eruit. Sinds 2006 kent de Duwo namelijk 'campuscontracten', waarbij je alleen in een studentenkamer mag wonen als je ook echt studeert. En dat deed deze man allang niet meer.

Toch hield hij het nog tot 1 mei dit jaar vol in z'n kamertje. Na veel gerechtelijk gedoe besloot de rechter pas eind vorig jaar dat de man eruit moest. Bovendien kreeg hij van Duwo ook nog eens 2.000 euro aan verhuiskosten.

Maar daar was de studentenhuisvester het niet mee eens en dus stond hij vorige week opnieuw voor de rechter. In hoger beroep werd daar besloten dat Duwo toch geen geld hoeft te betalen aan de man. De huisvester bood wel aan de man te helpen met zoeken naar een sociale huurwoning, maar dat zou volgens hem niet kunnen, omdat hij daar teveel voor verdient.

Is deze man een uitzondering?

"Dit was een van de laatsten waar nog een rechtszaak over liep", zegt Jos Sneek, teamleider verhuur bij Duwo. De organisatie stuurde alle huurders zonder campuscontract in 2010 een brief dat ze moesten bewijzen dat ze studeerden, of anders binnen een half jaar uit hun kamer moesten.

Dit was een van de laatsten waar nog een rechtszaak over liep.

Jos Sneek, teamleider verhuur bij Duwo

"Het ging toen om zo'n 200 mensen in en om Amsterdam, van wie veel alsnog een campuscontract hebben gekregen", zegt Sneek. Er was volgens hem maar een kleine groep die niet wilde vertrekken, waar een paar rechtszaken over zijn gekomen. Die zijn allemaal gewonnen door Duwo.

Tegenwoordig hebben alle studenten die via Duwo huren een campuscontract. Daarbij wordt jaarlijks gecontroleerd of ze ook nog werkelijk ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Wie afgestudeerd is, mag nog een half jaartje in hun kamer blijven.

Deel artikel: