NOS Op 3
Blizzard

Twaalf mensen worden in Zuid-Korea verdacht van het matchfixen van gamewedstrijden van StarCraft II. Dat schrijven meerdere gamesites. Negen van hen zijn inmiddels opgepakt en aangeklaagd. Van de overige drie verdachten zijn er twee al wel aangeklaagd, maar op vrije voeten. De laatste verdachte wordt nog gezocht.

Eén van de negen die zijn opgepakt, is een coach van een professioneel StarCraft-team, twee anderen zijn gamers. De overige zes van die groep wisten van de matchfixing en zetten geld in op de wedstrijden. 

Gokkers overhalen

De twee die op vrije voeten zijn, haalden gokkers over om te wedden op gefixte games. Wat de rol van de laatste verdachte is, laat het Koreaanse OM niet weten schrijft een StarCraft-team dat de aanklacht heeft vertaald.

Met de StarCraft-wedstrijden zijn honderden tot duizenden euro's te verdienen. 

Spelers zouden minstens vijf wedstrijden met opzet hebben verloren. Over hen wordt gezegd dat ze tussen de 4400 en de 15.000 euro per wedstrijd kregen. De gokkers verdienden tot 31.000 euro.

Hoe de matchfixing werkte Openbaar Ministerie Changwon

De Koreaanse rechter moet zich nog buigen over de zaak, maar de twaalf kunnen de game in ieder geval nooit meer spelen. Ze zijn voor het leven verbannen. 

Het Koreaanse OM zegt dat matchfixing in StarCraft II redelijk makkelijk is. Veel games worden namelijk 1 tegen 1 gespeeld. Bij andere games spelen gamers vaak in teams tegen elkaar. Hoe meer mensen je moet omkopen, hoe lastiger het wordt.

Gamers op Gamescom EPA

Het is niet de eerste keer dat de professionele gamewereld te maken heeft met fraude. Deze zomer besloot de Duitse Electronic Sports League dat ze gaan controleren op doping. Dat kondigden ze aan nadat ze in de gaten kregen dat het medicijn aderall vaker werd gebruikt.

Aderall is een adhd-medicijn dat voor een betere concentratie zorgt. Door onderzoeken naar fraude en dopingcontroles wordt gamen steeds meer als sport behandeld. Iets wat gamers zelf trouwens graag zien.

STER reclame