NOS Op 3

Het afgelopen jaar zijn duizenden vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee. Niemand weet wie ze zijn en wat er precies met hen is gebeurd.

Een groep internationale journalisten probeert nu een van die 'spookboten' terug te vinden. Het gaat om een boot met 243 vluchtelingen erop, die in juni 2014 richting Europa vertrok. De boot is spoorloos verdwenen.

Het verhaal van Segen, verteld door Meron

Hoe de spookboot werd 'ontdekt'

Journaliste Meron Estefanos komt oorspronkelijk uit Eritrea, maar woont al jaren in Zweden. Via haar radioprogramma Voices of Eritrea proberen Eritreeërs wereldwijd elkaar te vinden.

Vorig jaar juni werd ze opeens gebeld door tientallen verontruste Eritreeërs. Hun familieleden en vrienden zouden allemaal op de spookboot hebben gezeten. "De smokkelaar zei dat ze veilig in Europa waren, maar geen enkel familielid had iets gehoord", vertelt Meron. "Dat was verdacht." 

Ze werd onder anderen gebeld door Yavet, de man van Segen. Zij reisde samen met haar dochtertje.

Als je weet dat je zoon of dochter is overleden, kun je tenminste verder.

Meron

Er zijn dit jaar 550.000 vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa gekomen, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Voor zover bekend hebben minstens 3000 mensen de overtocht niet overleefd.

Meron gelooft dat dat er veel meer zijn. "Het wordt nergens goed bijgehouden. Het is een administratieve puinhoop in veel landen. Dat is heel droevig voor de families, want ze kunnen het nooit afsluiten. Als je weet dat je zoon of dochter is overleden dan kan je tenminste verder."

​Segen is een van de Eritreeërs die, samen met haar dochtertje, is verdwenen

Zelf wordt ze vaak gebeld. "Iedereen heeft mijn nummer. Ik word midden in de nacht gebeld door familieleden en vrienden van vluchtelingen die verdwenen zijn. En vluchtelingen bellen me als ze in nood zijn, vaak als ze op brakke bootjes op zee zitten. Dan bel ik gelijk de Italiaanse kustwacht.”

Verschrikkelijke tocht

Meron probeert in haar radioshow Eritreeërs te ontmoedigen om naar Europa te gaan. "Ik vertel altijd de ergste verhalen van vluchtelingen. Het is een verschrikkelijke tocht naar Europa. Mensen denken dat de bootreis het gevaarlijkst is maar dat is niet zo. De reis door de woestijn is verschrikkelijk. Je kan gekidnapt, verkracht en gemarteld worden. Alleen als je veel geld hebt overleef je het. Blijf in Eritrea en vecht tegen de regering, zeg ik altijd. Dat heeft meer zin dan te sterven op weg naar Europa.”

We willen hoop geven aan de families, ook al vinden we geen antwoorden.

Meron

De journaliste houdt hoop dat de vluchtelingen van de vermiste boot nog leven. "Ik hoop dat die boot nooit is vertrokken. En dat ze ergens in een gevangenis in Libië of Tunesië zitten."

Zoektocht

De aankomende weken worden op de website van Medium updates over de zoektocht geplaatst.

De journalisten kunnen alle hulp gebruiken: je kan nieuwsberichten doorpluizen of weerberichten bekijken. "Elke aanwijzing helpt", zegt Meron. "Misschien zie jij iets wat wij niet zien." 

"We willen hoop geven aan de families, ook al vinden we geen antwoorden. We doen in ieder geval iets."

STER reclame