facebook.com/ralph.dekreij

'Vooroordelen aan de kant en zelf aan de slag'

Vooroordelen overboord en kijken of je zelf iets voor vluchtelingen kan betekenen. Dat was het plan van Ralph de Kreij. Hij ging aan de slag in de vluchtelingenopvang van Pijnacker. Het verhaal dat hij daarover op Facebook zette, ging binnen een paar dagen viral.

"Dat is behoorlijk onverwacht", zegt Ralph op Radio 1. "Ik wilde gewoon mijn ervaringen met vrienden delen." Zijn bereik werd iets groter: inmiddels is de post al 13.000 keer gedeeld.

facebook.com/ralph.dekreij
De post van de Kreij is meer dan 13.000 keer gedeeld

Ralph denkt dat het zo hard gaat omdat hij in zijn post eerlijk zijn eigen ervaringen deelt. "Toen ik de sporthal voor de eerste keer binnenstapte, was ik benieuwd wat ik aan zou treffen. Eerlijk gezegd was ik best wel bang. Dat heb ik ook opgeschreven."

Het idee om bij te springen in de opvang kwam niet out of the blue. De vrouw van Ralph ging al eerder vier dagen helpen in een vluchtelingenkamp. "Ondertussen ben ik er wel achter dat het vooral jonge gezinnen zijn", zegt Ralph. "In de sporthal slapen 150 vluchtelingen op veldbedjes. Het zijn veel ouders met kleine kinderen en een aantal jonge mannen."

Ik ben hun held en ze willen met me op de foto.

Ralph de Kreij

In zijn post schrijft Ralph onder andere over een situatie in de mannendouche. Daar trof hij een groepje naakte mannen aan die ruikend naar babyshampoo naar hun onderbroeken wezen: "Very dirty after 14 days."

Toen de Kreij in de kledinginzameling geen onderbroeken vond, regelde hij met de gemeente dat er wat onderbroeken werden gehaald. De mannen zaten drie kwartier later nog altijd geduldig te wachten. Ze waren dolblij met hun nieuwe ondergoed. "Ik ben hun held en ze willen met me op de foto."

De vluchtelingen in Pijnacker zijn blij en vooral dankbaar, zegt Ralph. "Ze mogen maximaal zes dagen op één locatie blijven. Daarna moeten ze naar de volgende sporthal. Maar daar hebben ze zelf helemaal geen probleem mee. Ze zijn allang al blij dat ze een dak boven hun hoofd hebben, eten krijgen en veilig zijn."

En dat verbaast Ralph best wel. "Probeer jij maar eens in een gymzaal met 150 man om je heen te slapen."

facebook.com/ralph.dekreij
De uitgelichte Facebookpost van Bionda Heeringa-De Kreij

Van de reacties die Ralph krijgt, is 99 procent positief. "Mensen vinden het fijn dat ze eindelijk eens horen hoe het daar écht is", zegt hij. "Mensen weten niet hoe het er daar aan toegaat. Zo'n verhaal helpt met het beeld."

Deel artikel: