Gezocht: jonge bouwvakkers (m/v)

Bouwbedrijven staan te springen om nieuwe, jonge collega's. Doordat het beter gaat met de economie, is er in de bouw namelijk veel meer werk. Toch hebben bouwopleidingen moeite om genoeg studenten aan te trekken.

Als het tekort nog verder oploopt, kan dat volgens Swanette Jukema, directeur van BouwMensen Nederland, in de toekomst grote gevolgen hebben: "Dan kunnen we niet voldoen aan de bouwvraag en wordt het bouwen duurder."

Nieuwe aanwas

De afgelopen jaren kozen steeds minder studenten voor een opleiding in de bouw. In 2011 startten nog 2742 jongeren aan een opleiding; in 2014 was dat aantal gezakt naar 1638. Maar de behoefte aan geschoolde bouwvakkers groeit juist.

Volgens Bouwmensen Nederland, de grootste opleider van bouwvakkers, zijn er per jaar meer dan 2000 nieuwe jongeren nodig. Maar dit jaar beginnen zo'n 1500 studenten aan de opleiding, onder wie Matthijs:

Matthijs (16): 'Het is een zwaar beroep'

“De afgelopen jaren moesten bouwbedrijven afscheid nemen van hun personeel", zegt Gerrit Schuijt, directeur van Bouwmensen Midden-Holland. "Bij reorganisaties moesten jongeren er als eerste uit. Dus missen we nu een deel van de jongste categorie."

Vóór de crisis had opleidingsbedrijf Midden-Holland zo'n 200 jongeren in opleiding, nu zijn dat er nog maar 95. Wel zit er weer een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen. "Dit jaar stromen 35 à 40 jongeren in, dat is ongeveer 10 meer dan vorig jaar", vertelt Schuijt.

"Maar uiteindelijk is dat niet genoeg, gezien de ontwikkeling van de bouw", zegt Schuijt. Op de bouwplaats lopen nu best veel ouderen rond die binnenkort met pensioen gaan. Als de instroom van nieuwe vakmensen niet snel genoeg op gang komt, dreigt er volgens hem een gat te ontstaan. "Als het niet lukt om dat op te vangen met jongeren, ontstaat er een probleem", zegt Schuijt.

'Nog veel ouderen op de bouwplaatsen'

Andere generatie

De bouw moet dus jongeren enthousiast maken voor een carrière in de bouw. Dat doet Bouwmensen bijvoorbeeld door langs te gaan op middelbare scholen en aanwezig te zijn op voorlichtingsmarkten.

Ook kijken ze naar social media, al is dat volgens Schuijt nog niet zo makkelijk: "Je praat hier met iemand van een andere generatie. Ik probeer ze wel te bereiken op Facebook, maar weet niet goed hoe."

Baangarantie

Schuijt denkt ook dat de bouw de afgelopen jaren een negatief imago heeft gekregen door de vele ontslagen tijdens de crisis. "Dan stond de bouw niet bovenaan het lijstje als je een leuk beroep moest kiezen met toekomstperspectief."

Maar dat is nu verleden tijd. De vraag is zelfs zo groot dat je een baangarantie hebt als je aan een opleiding start.

Deel artikel: