LHBT's van The Hang-Out 010 in Rotterdam

#ComingOutDay: heel Holland vlagt

Het is vandaag Coming Out Day: dé dag om aandacht te besteden aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) uit de kast komt. In het hele land wordt er aandacht aan besteed.

Bij een recordaantal gemeente- en provinciehuizen wordt de regenboogvlag gehesen, bij de marathon in Eindhoven organiseert het COC een ‘running-in’ en op veel plekken, zoals in Utrecht en Purmerend, worden 'roze vieringen' gehouden in kerken.

Ook Rotterdam doet mee. Op het voorplein van het centraal station staan twee kasten waar je naar ‘coming out’-videoverhalen van LHBT’s kan luisteren. Het is een initiatief van The Hang-Out 010, een plek waar LHBT-jongeren bij elkaar kunnen komen.

Gert-Jan Verboom van The Hang-Out: “Rotterdam is één van de jongste steden van Nederland en ook nog eens ontzettend multicultureel. We hebben volgens mij 170 nationaliteiten, en het is in lang niet elke cultuur normaal om uit de kast te kunnen komen."

Voorbijgangers kunnen in kasten naar coming out-verhalen luisteren

Belangrijk dus dat er juist in de Maasstad aandacht voor is. "Dus staan we vandaag met een aantal jongeren op Rotterdam Centraal. Zij zullen ook voorbijgangers interviewen over hun standpunt over seksuele- en genderdiversiteit."

  • Eileen van den Toorn
    Voorbijgangers wordt gevraagd hoe ze over LHBT's denken
  • Eileen van der Toorn
    Voorbijgangers wordt gevraagd hoe ze over LHBT's denken

Een van die jongeren is Elie Karam, een Libanees die vanwege zijn geaardheid naar Nederland vluchtte. In Libanon streed hij voor gelijke rechten voor LHBT’s, maar kreeg doodsbedreigingen na een tv-optreden. “Er is een wet tegen homoseksualiteit in Libanon. Een man die een andere man kust kan een maand tot een jaar in de cel belanden."

Elie Karam

Je kan in het land zelfs al opgepakt worden als je een ‘gay-club’ uitkomt, zegt Elie. "Dan heb je het over een club waarvan de politie weet dat er veel homo’s komen. Na zo’n arrestatie kijkt de politie in je telefoon, op zoek naar dating-apps als Grindr en Tinder. Zo kunnen ze snel zien of je homoseksueel bent en vaak pakken ze de jongens met wie je praat ook nog op."

Ze pakken zelfs de jongens op met wie je praat op bijvoorbeeld Grindr en Tinder

Elie Karam

Elie vluchtte eerst naar Turkije en kwam via omwegen in Nederland terecht. Daar zat hij eerst in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar daar voelde hij zich niet echt veilig. Je ontvlucht een land vanwege je geaardheid en dan kom je hier terecht bij mensen die homoseksualiteit ook afkeuren."

Hij werd overgeplaatst naar de Adelhof in Vledder, maar ging hij weg omdat hij zich nog onveiliger voelde. "Ik ben naar een vriend in Den Haag gegaan en daar zit ik nu nog steeds."

Wat is zijn doel vandaag?

Hij wil vanuit Europa proberen om de LHBT’s in Libanon te helpen. Door vandaag zijn verhaal te doen in Rotterdam hoopt hij dat Nederland aandacht gaat besteden aan de mensenrechten in het land.

"Uiteindelijk hoop ik dat heel Europa er aandacht aan besteedt. LHBT’s hebben bijna geen rechten in het Midden-Oosten. Europa kan daar denk ik veel aan doen."

Deel artikel: