NOS Op 3
ANP

Een noodopvang, een moskee én een pendeldienst naar het stadscentrum. Zomaar in de achtertuin van Kor Baegen. De inwoner van Gorinchem kreeg een officieel lijkende brief van de gemeente waarin stond dat ze op het land naast zijn huis 325 asielzoekers gingen opvangen. Zonder dat er ook maar iets met hem was overlegd.

Dit was zijn reactie:

"Dit is geen grap!"

Maar, het bleek wél een grap. Van zijn schoonzonen en zijn neef Chris Poldervaart. Net voordat Kor naar het gemeentehuis zou rijden om verhaal te halen, lieten zij hem weten dat zij de brief hadden verstuurd.

"Mijn oom is nogal trots op het landje naast zijn huis, daar is 'ie al twintig jaar mee bezig", legt Chris uit. "We wilden hem eens flink laten schrikken, dus was het logisch juist daar een grap mee uit te halen."

Chris Poldervaart Chris Poldervaart

Volgens Chris, in het dagelijks leven entertainer, was het gezien de actualiteit logisch asielzoekers in de grap te betrekken. "Het was geen doel de discussie daarover te verlichten met een grap. Het is gewoon een heel actueel thema, ook in Gorinchem."

​Veel mensen hier zijn bang dat er een asielzoekerscentrum vlakbij hun huis komt.

Chris Poldervaart

In het Zuid-Hollandse stadje zijn nu in totaal ​drie locaties aangewezen voor de noodopvang van vluchtelingen. "Daarbij was de communicatie van de gemeente niet altijd even goed. Over de opvang in een oud collegegebouw is bijvoorbeeld flink geprotesteerd."

Onduidelijkheid

Het was niet voor iedereen direct duidelijk dat het een grap betrof, en dus kwamen er nogal wat reacties los. "Het was bedoeld als grapje binnen de familie, maar toen ging het ineens het hele internet over. Ik heb zelf direct duidelijk gecommuniceerd dat het niet echt was. Hopelijk is die boodschap overgekomen."

STER reclame