NOS Op 3
ANP

Hogescholen kregen dit jaar 6,6 procent minder aanmeldingen dan vorig jaar, zegt de Vereniging van Hogescholen. De universiteiten hebben nog geen precieze cijfers, maar daar is het aantal aanmeldingen ongeveer gelijk gebleven.

De grote vraag is natuurlijk waar de daling bij de hogescholen door komt. Je bent misschien geneigd meteen 'leenstelsel!' te roepen, maar volgens de Vereniging van Hogescholen is dat nog niet zeker.

"Na jaren van groeiende studentenaantallen, is een afname, net als vorig jaar, op zich niet erg", zegt voorzitter Thom de Graaf. "We vermoeden verschillende oorzaken: de lat gaat omhoog in onderwijskwaliteit, de introductie van het studievoorschot en een aantrekkende arbeidsmarkt."

"De maatregelen met de studiefinanciering, waarbij het voor studenten voordeliger was om zich in 2013 en later 2014 in te schrijven, maken dat er ook landelijk minder studenten zijn ingeschreven", laat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen weten. Andere hogescholen noemen het leenstelsel ook als mogelijke oorzaak, maar benadrukken dat ze daar nog goed onderzoek naar moeten doen. 

Pabo down, techniek up

De belangrijkste daling zit hij de lerarenopleiding Pabo, waar dit jaar 35,5 procent minder studenten aan beginnen - vorig jaar 5900, dit jaar 3800. Dat komt vooral omdat de eisen flink zijn aangescherpt. Omdat het wat beter gaat met de economie, besluiten mbo'ers bijvoorbeeld vaker te gaan werken in plaats van door te studeren.

Waar het wel goed gaat, zijn de techniekopleidingen. Daar komen juist meer mensen op af, zegt De Graaf. "Studenten kiezen bewuster voor een studie met arbeidsmarktperspectief. We zien een stijging van 6,4 procent in de keuze voor techniekopleidingen."

Er zijn nu iets minder 21-jarigen dan in de jaren hiervoor.

Woordvoering Avans

Dipje

Ook verschillen de cijfers erg per hogeschool. Zo is het aantal inschrijven van eerstejaars bij de Hogeschool Rotterdam en de hogescholen van Saxion ongeveer gelijk gebleven. 

Maar bij bijvoorbeeld Avans is er wel een stevige daling. "Het leenstelsel heeft mogelijk invloed", laat de school weten. "En we zien ook een kleine dip in de algehele demografie, er zijn nu iets minder 21-jarigen dan in de jaren hiervoor. De komende jaren moeten uitwijzen of dit een korte dip is, of een ontwikkeling die op langere termijn doorzet." 

STER reclame