NOS Op 3
Er zijn weinig jonge pensioenbestuurders

Iedereen werkt één dag per week voor zijn pensioen, jong en oud. Maar het zijn vooral ouderen die beslissen over dat geld, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. In de besturen van pensioenfondsen zitten vooral 50-plussers en bijna niemand van onder de 40. Dat is tegen de eigen afspraken.

Het salaris van die ene dag voor je pensioen werken, gaat naar je pensioenfonds - en dat fonds zit dus op een enorme berg geld. Bij 70 van de grootste 100 fondsen beslissen jongeren niet mee over wat er met dat geld gebeurt, omdat er alleen mensen van boven de 40 in het bestuur zitten.

En dat terwijl de fondsen twee jaar geleden (.pdf) hebben afgesproken dat in ieder bestuur minstens één iemand van onder de 40 moet zitten. Weten hoe dat bij jouw pensioenfonds zit? Dat check je hier!

Grijze mannen beslissen over pensioengeld

Dat er zo weinig jongeren actief zijn is een probleem, zeggen pensioenfondsen én jongerenorganisaties. Michiel Hietkamp van CNV Jong denkt dat het de jongste werknemers zelfs geld kan kosten. 

Dit kan onze generatie geld kosten.

Michiel Hietkamp, CNV Jong

"Bij iedere discussie zijn ouderen aanwezig", zegt Michiel, "Ook als het bijvoorbeeld gaat over het verhogen van pensioenen. Jongeren zijn er vaak niet. Iedere euro kan maar één keer worden uitgegeven, dus alles dat je nu uitdeelt, gaat ten koste van de toekomst. Van onze pensioenen dus."

Omdat zo weinig jongeren zich met hun pensioen bemoeien, zijn pensioenfondsen volgens Michiel ouderwetse instellingen. "De bestuurders die er nu zitten, komen nog uit de tijd dat iedereen een vast contract had. Maar die wereld bestaat niet meer. Mensen veranderen vaker van baan, of zijn zzp'er. Voor hen zijn er nog steeds geen goede regelingen."

Wat doe jij met je pensioenpost?

Het is te makkelijk om de schuld van het probleem alleen bij de oudere bestuurders te leggen. Want laten we eerlijk zijn, jonge werknemers hebben eigenlijk ook maar bar weinig interesse in ons pensioengeld. 

Die desinteresse is volgens veel pensioenfondsen precies het probleem. Jongeren hebben wel wat beters te doen dan besturen. Aan hun carrière werken bijvoorbeeld. 

En als ze wel willen, moeten ze ook nog de kwaliteiten van een bestuurder hebben, zegt de voorzitter van pensioenfonds PME. "Het komt voor dat mensen dat op heel jonge leeftijd al hebben, neem Jesse Klaver van GroenLinks. Maar dat gebeurt gewoon niet zo heel vaak."

Het liefst schetsen bestuurders het beeld van bankhangende, Netflix-kijkende jongeren.

Michiel Hietkamp van CNV Jongeren

Pensioenlab

Volgens Michiel van CNV Jongeren, is dat onzin. "Het liefst schetsen bestuurders het beeld van bankhangende, Netflix-kijkende jongeren, maar wij hebben genoeg bekwame twintigers en dertigers." 

CNV Jongeren heeft samen met FNV Jong en VCP het Pensioenlab opgericht. Daarin praten jonge werknemers over pensioenen en ze worden ook opgeleid tot pensioenbestuurder. "Wij hebben al zeventig jonge mensen opgeleid die geschikt zijn om bestuurder te worden." 

STER reclame