NOS Op 3
Prayitno // Flickr cc by

In de winter nog een vliegtuig pakken om op het strand te hangen op een Thais eilandje of te shoppen in New York? Lekker! En ook niet verkeerd: het is een stuk goedkoper dan vorig jaar. De prijzen van vliegtickets naar dit soort bestemmingen zijn flink gezakt, door de opkomst van vliegtuigmaatschappijen uit het Midden-Oosten.

Neem een tripje naar Thailand. Mocht je in 2013 nog blij zijn als je een ticket vond van rond de 600 euro, nu kan je als je een beetje flexibel bent voor iets meer dan 400 euro in Bangkok zijn. Hetzelfde geldt voor populaire bestemmingen als Bali en New York. 

Check hier de laagste prijzen van populaire bestemmingen (klik hier voor een grotere versie van de kaart): 

Voordat je nu snel je tickets wil boeken voor de zomervakantie: we hebben het hier over vanaf-prijzen. De goedkoopste tickets dus. En die vind je vooral in het laagseizoen. 

In het hoogseizoen wordt er minder gestunt met actietarieven. Maar ook als we kijken naar de gemiddelde ticketprijzen zien we een daling.

Dit zijn lage prijzen, die wij de laatste jaren amper hebben gezien.

Bob Rus, vliegtickets.nl

De belangrijkste reden voor de lage prijzen is de opkomst van de vliegtuigmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Daarnaast helpt de lage olieprijs ook mee: dat maakt vliegen goedkoper voor de maatschappijen. 

Etihad, Emirates en sinds juni van dit jaar ook Qatar Airways vliegen allemaal dagelijks vanaf Amsterdam. Met Turkish Airlines erbij heb je de 'grote vier' compleet.

"Ze willen de markt veroveren en de Nederlandse consument overtuigen om met hen te vliegen", zegt Jens Steenhuis van PaperFlies. "Ze gaan daardoor echt heel laag zitten met hun prijzen." 

Een vliegtuig van Emirates EPA

Goedkoop = niet altijd snel

Let wel, het gaat hier bijna altijd om vluchten met een overstap. Goedkoop betekent dus niet altijd snel. De Golf-maatschappijen vliegen stuk voor stuk met grote passagiersvliegtuigen vanaf Amsterdam naar Dubai of Istanbul. Daar verdelen ze vervolgens al hun passagiers uit andere Europese luchthavens in kleinere vliegtuigen die vervolgens weer doorvliegen.

Maar als dat overstappen te lang duurt dan haken we af. "Mensen nemen de reistijd zeker mee", ziet Bob Rus van vliegtickets.nl. "Als je er 30 uur over doet om in Bangkok te komen en je bespaart 50 euro dan kiezen mensen eerder voor een ticket waarin je er in 12 uur bent. Directe vluchten - soms wel 150 euro duurder - zijn toch ook nog steeds populair." 

New York Rishad Daroowala / flickr cc by-nd

Niet alleen de Qatar's en Etihads' stunten met prijzen. "We zien bijvoorbeeld ook dat Icelandair heel erg aan het concurreren is naar New York. Ze bieden vluchten aan van onder de 400 euro, met een gunstige overstap in Reykjavik," zegt Steenhuis. En prijsvechter Ryanair heeft al aangekondigd ook vluchten naar New York aan te gaan bieden.

De prijzenslag lijkt nog niet op z'n einde, verwacht Steenhuis:  "Als prijsvechters intercontinentaal gaan vliegen, dat gaat er zeker wat met de prijzen gebeuren."

Tips voor goedkope tickets NOS / Ben Prins

STER reclame