NOS Op 3
NOS

Dat lang stilzitten tijdens het werk niet gezond is, weten we inmiddels al wel. Ook bij het management van bedrijven dringt dat door en grote kans dat jouw baas al bezig is om je -tijdens het werk- aan het bewegen te krijgen. Dit heet dynamisch werken en steeds meer bedrijven willen dat. 

Honderden bedrijven

Bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen rinkelt de telefoon flink: bedrijven vragen daar vaker om advies. "We merken dat er meer vraag naar is", vertelt Peter-Jan Mol van dat instituut vanachter zijn dynamische werkplek. Tijdens het praten, trapt hij op z'n fiets die onder zijn bureau staat.

Dat bedrijven enthousiast zijn vindt hij logisch. "De laatste jaren worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd over de risico's van langdurig zitten. Bedrijven lezen de resultaten van die onderzoeken natuurlijk ook."

Werknemers lopen bij langdurig stilzitten, het risico ziek te worden. En zieke werknemers kosten geld. En dus, zegt Mol: "Honderden bedrijven proberen nu op de één of andere manier hun werknemers te laten bewegen tijdens het werk."

Bewegen tijdens het werken

Sta-tafels en loopbanden

Bij een groot adviesbureau in Amsterdam zijn ze al een tijdje bezig om hun medewerkers zo fit mogelijk te krijgen. "We hebben hier onder andere loopbanden, sta-tafels en fietsbureaus", vertelt Lieke Wolfraad, vitaliteitsmanager bij Accenture. 

Ook staan er geen prullenbakken meer bij de bureaus, maar op een paar strategische punten. "Dat dwingt mensen om te lopen en dat zorgt voor een werkklimaat waar je zowel fysiek als mentaal fit kan zijn."

Willen we wel? 

Maar of mensen er wel op zitten te wachten om tijdens het werk op een loopband te moeten staan? "Je moet natuurlijk niks", zegt Wolfraad. "Maar we merken dat de apparaten stimulerend werken. Bovendien is de jongere generatie veel bewuster bezig met bewegen. Hier creëren we een klimaat waarin we dat stimuleren."

Een goede ontwikkeling, denkt Peter-Jan Mol van het Instituut voor Sport en Bewegen: "Afvalstoffen worden minder goed afgevoerd uit je lichaam als je zit. Daarom is het belangrijk om regelmatig het zitten te doorbreken door die spieren even in actie te brengen."

STER reclame