Een micro-varkentje

Een ieniemini-biggetje als huisdier? In China gaan ze in de verkoop

Een minibiggetje als huisdier, dat bestaat al langer. Maar biggetjes worden groot en daar hebben ze in China iets op bedacht: een genetisch gemodificeerd biggetje.

Oorspronkelijk is het diertje ‘ontworpen’ voor medische dierproeven, maar omdat zo'n biggetje altijd klein blijft en ook nog eens enorm schattig is, hebben de Chinezen besloten de dieren te verkopen als huisdieren, schrijft wetenschapssite Scientific American.

Onder andere in Amerika worden kleine varkens al als huisdier gehouden, ook wel bekend als de ‘teacup pigs’, die vlak na de geboorte slechts 5 kilo wegen. Eenmaal volwassen veranderen deze varkentjes in beesten van 50 kilo. Veel kopers vinden zo'n varken uiteindelijk veel te groot.

Hoe blijven ze zo klein?

Bij genetisch gemodificeerde biggetjes zijn de cellen zo aangepast dat ze geen groeisignaal ontvangen en de beestjes op een gegeven moment stoppen met groeien. De microvarkentjes worden niet zwaarder dan 15 kilo.

Dat is een stuk lichter dan een minivarken van 50 kilo. Voor veel mensen zijn de microvarkentjes als huisdier dus een stuk aantrekkelijker dan de minivarkentjes.

Kijk maar waarom:

Er is ook kritiek op het houden van een varken als huisdier, of het nou gaat om een minivarken of een medisch gemodificeerd microvarken. "Als varkens worden achtergelaten in een flat zonder plek waar ze lekker kunnen wroeten, dan kunnen ze in huis ook gaan slopen", zegt Crystal Kim-Han uit Las Vegas. Zij heeft een opvangcentrum voor achtergelaten huisdiervarkentjes.

Dierproeven

Voor dierproeven zijn microvarkentjes interessant, omdat ze minder medicijnen nodig hebben dan minivarkentjes. De medicijnen worden bij proefdieren toegediend per kilo lichaamsgewicht. Het is dus ook nog eens een stuk goedkoper.

Maar ook daar zijn vraagtekens bij te zetten. Is het wel goed voor het welzijn van deze dieren? BGI, het Chinese bedrijf achter de microvarkentjes, zegt dat het genetisch modificeren van huisdieren goed gereguleerd moet worden. Volgens Scientific American heeft het bedrijf ermee ingestemd om de winst van de verkoop van microvarkentje in medisch onderzoek naar de dieren te steken.

In China kunnen potentiële kopers van het microvarkentje binnenkort kiezen uit verschillende kleuren en vachtpatronen. Dit kan namelijk allemaal genetisch worden aangepast.

BGI heeft laten weten dat ze de biggetjes gaan verkopen voor 10.000 yuan per stuk, omgerekend zo'n 1400 euro.

Deel artikel: