Wikimedia

Dronken student mag kiezen: boete of cursus

Wie te veel zuipt in studentenstad Leuven en wordt opgepakt voor openbaar dronkenschap hoeft geen boete te betalen, maar mag op cursus. Met die campagne wil de stad minder de nadruk leggen op alcoholmisbruik, maar laten zien hoe studenten wat slimmer met alcohol om kunnen gaan.

De helft van de Belgische jongeren heeft namelijk een drankprobleem, zegt Rik Gosselink, conrector van de KU Leuven. Hij baseert zich op een enquête onder zo'n 20.000 studenten uit Leuven, Antwerpen, Gent en Hasselt van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen. De campagne 'Tipsy, strontzat of comateus?' moet de jongeren nu tot inkeer brengen.

Geen opgeheven vingertje

"Studenten horen uit te gaan en sociaal contact te hebben. We willen dus niet met het vingertje omhoog zeggen dat het niet mag", zegt Gosselink tegen VTM. "We willen vooral dat studenten zelf in een sociale omgeving studenten die te veel alcohol gebruiken daarop wijzen, zodat wij dat niet hoeven te doen."

Want het kan natuurlijk weleens uit de hand lopen. De politie heeft z'n handen vol dit jaar aan dronken studenten:

De boetes die normaal gesproken worden uitgedeeld, hoeven door studenten dus niet meer betaald te worden als ze op cursus gaan.

Die cursus gaat volgens de hoofd preventiedienst in Leuven over de soorten overlast die dronken jongeren veroorzaken, maar ook over de gezondheidsrisico's en de gevolgen voor het lichaam na overmatig alcoholgebruik. "We zijn ervan overtuigd dat zo'n cursus meer zal opleveren dan het opleggen van een boete", zegt Miran Scheers.

Vandaag start de eerste van drie cursussen. Ze zijn allemaal al volgeboekt.

VTM
Een student tikt een biertje achterover

Deel artikel: