Zo goed scoort jouw hogeschool

We hebben in totaal elf grote hogescholen in ons land. Maar welke scoort nou het best? En welke het slechtst? In de jaarlijkse Keuzegids HBO staan alle hogescholen gerankt:

NOS
De ranking van de grote hogescholen

Maar wat moet je als hogeschool nou doen om goed te scoren?

"Wij proberen zelf als grote hogeschool, alsnog zo kleinschalig mogelijk te blijven", zegt Margot Custers van 'koploper' Avans Hogeschool. "Wij hebben in totaal 20 academies waarin het contact tussen student en leraar erg nauw verloopt."

Eerste worden heeft niet echt effect op hoeveel mensen zich aanmelden voor de hogeschool. Maar dat vinden ze bij Avans niet erg. "Deze eerste plek is natuurlijk een extra zegel van kwaliteit. Maar uiteindelijk moet de student zelf kijken naar welke hogeschool voor hem het beste is. Je moet echt kijken waar je zelf het gelukkigst wordt," zegt Custers.

InHolland is in de lijst hekkensluiter. "De resultaten zijn geen verassing", laat Karlien de Bruin van InHolland weten. "Dat we onderaan die lijst staan, valt inderdaad niet te ontkennen. Wel zien we dat studenten een stuk tevredener zijn dan vorig jaar. We zien een stijgende lijn, maar we zijn er nog niet." De hogeschool waardeert de kritische blik van hun studenten. "Mogelijk zijn onze studenten meer kritisch dan die van andere hogescholen", zegt de Bruin.

Ook verbetert de hogeschool naar eigen zeggen veel kritische punten. Zo wordt het opleidingsniveau verhoogd en de docenten worden geprofessionaliseerd.

Opvallend puntje van InHolland: de hogeschool scoort samen met de Hanze Hogeschool als enige erg goed op Kunst & Cultuur. Namelijk 80 van de 100 punten. "Dat komt door een goede beoordeling op meerdere punten, zoals de docenten, de communicatie en het aantal contacturen." De studenten zelf zeggen dat ze ook erg goed worden voorbereid op hun toekomstige carrière.

In de lijstjes zijn de allerkleinste instellingen met één voltijdopleiding op één locatie niet opgenomen. Maar dat betekent niet dat die hogescholen het slecht doen. Sterker nog: de IVA in Driebergen (management mobiliteitsbranche) en The New School (marketingcommunicatie) scoren allebei 98 van de 100 punten.

Om af te sluiten dan nog een tip van de beste grote hogeschool: Zorg ervoor dat medewerkers van je organisatie elkaar kennen en inspireren. Onderwijs maak je samen.

Deel artikel: