Zo zorg je dat je gezicht niet herkend wordt op Facebook

Die ene groepsfoto die net wat te laat op de avond genomen is, na net wat te veel drankjes. Waar je de volgende dag met je net iets te dronken hoofd in staat getagd op Facebook. Lekker dan. Kunstenaar Adam Harvey onderzoekt met zijn project CV Dazzle hoe je gezichtsherkenningssoftware kunt omzeilen met behulp van styling en make-up.

Ik maak me al jaren druk over privacy vanwege gezichtsherkenning. Inmiddels kan je niet alleen iemands gezicht herkennen, maar ook uitdrukkingen. Hoe je je voelt en wat je van plan bent.

Adam Harvey, kunstenaar CV Dazzle

Camouflage

Het project is gebaseerd op schilderingen op oorlogsschepen uit de Tweede Wereldoorlog. Die werden voorzien van een heftig zwart-witpatroon, waardoor de schepen vanuit de lucht onzichtbaar werden.

Door dit idee toe te passen op je haar en make-up wordt het voor camera’s onmogelijk je gezicht te detecteren. Je vervangt eigenlijk je gezichtskenmerken door grote vlakken. "Eigenlijk creëer een anti-gezicht", zegt Adam. Tijdens het Discovery Festival was CV Dazzle voor het eerst in Nederland. Onze verslaggever Anic checkt of ze de software te slim af kan zijn.

Zo zorg je dat je gezicht niet herkend wordt

Leuk, maar is gezichtsherkenning echt zo'n ding?

"De ontwikkeling van de techniek gaat razendsnel", zegt Arnoud Wokke van Tweakers. Gezichtsherkenning wordt bij steeds meer programma's en apps gebruikt.

"Maar overheden zijn wel heel voorzichtig dat toe te staan. Duitsland heeft bijvoorbeeld succesvol aangevochten dat Facebooks Europese gezichtsherkenningsdatabase verwijderd werd. In Amerika herkent die software personen die op foto's staan. Jouw gezicht wordt daar ook herkend op de upload van een ander."

En het wordt nog vaker toegepast

Google Foto’s kan met behulp van gezichtsherkenning automatisch foto’s sorteren op basis van locatie of mensen. En de fotoprogramma's iPhoto en Picasa koppelen gezichten die op elkaar lijken aan elkaar.

Doe mee

Het project van Adam is nog niet af. "Ook al bestaat gezichtsherkenning al vijf jaar, het is alleen nog maar actueler en relevanter geworden." Adam wil daarom dat anderen de database met camouflage aanvullen.

"Het doel is om een soort reeks voor camouflages te hebben, die iedereen het kan aanvullen met z'n eigen stijl. Tips van Adam hoe je je privacy terugkrijgt check je hier. Maar natuurlijk doen een plaksnor en ooglapje ook hun werk.

Wat Nellys bedoeling was met die pleister is nu ook opgehelderd.

Deel artikel: