NOS Op 3
Flickr/Rosa G. (CC BY-NC-SA 2.0)

Een cocktail van Froot Loops, marshmallows en aardbeienmelk: 6,40 euro. Of een unicorn poop (mix van gepofte rijst, Fluff en magere melk) voor 6,50 euro. 

Deze creaties kun je scoren in het Cereal Killer Cafe in de Londense wijk Shoreditch. En voor een aantal mensen was dat het drupje hippe sojamelk dat hun emmer liet overlopen.

Wat is er aan de hand?

Gisteravond bestormde een groep van zo'n 200 mensen het café. Ze droegen varkensmaskers en waren bewapend met fakkels.

De menigte gooide een rookbom naar binnen en besmeurde de ramen van het café met verf. Volgens de eigenaren hebben medewerkers de deuren moeten barricaderen om de demonstranten buiten te houden.

Volgens The Guardian werd de actie gestart door de anarchistische groepering Class War. Met de protestactie wilden de demonstranten zich verzetten tegen de gentrificatie in Londen. Class War zegt dat de prijzen ontzettend stijgen sinds rijke mensen zich in traditionele volksbuurten nestelen.

Dat leidt volgens de groep tot te veel sociale ongelijkheid. En dat maakten ze duidelijk met een 'Fuck Parade' in Shoreditch.

Tijdens die parade keerde de groep zich tegen alles wat volgens hen gentrificatie uitstraalt. Het Cereal Killer Cafe heeft dat imago omdat het een traditioneel goedkoop product als cornflakes verkoopt tegen een relatief hoge prijs. Maar ook andere zaken, waaronder een makelaarskantoor, kwamen de avond niet ongeschonden door.

Class War probeert via Facebook nieuwe mensen aan zich te binden. Naar eigen zeggen is dit al hun derde Fuck Parade en zijn ze voorlopig nog niet van plan om te stoppen.

We willen geen onbetaalbare luxe flats, maar betaalbare huizen. We willen geen pop-up gin bars of briochebroodjes, maar een gemeenschapsgevoel.

Class War op Facebook

De politie heeft gisteravond één iemand aangehouden. Tijdens de protesten raakte een agent gewond doordat hij een fles in zijn gezicht kreeg. 

STER reclame