NOS Op 3
ANP

Bellen met Nederlandse hadj-gangers in Saudi-Arabië gaat heel lastig. De telefoonlijnen daar zijn overbelast sinds het drama vanmorgen, waarbij ruim 700 mensen door verdrukking om het leven kwamen. Bezorgde familieleden bellen massaal naar hadj.info, de keurmerkorganisatie van hadj-reizen vanuit Nederland. "Iedereen wil weten of zijn familielid veilig is", vertelt Said El Amraoui, directeur van hadj.info. 

"Ik probeer ze gerust te stellen, maar ik weet ook niet precies hoe de situatie daar nu is. Ik heb één reisleider gesproken en die vertelde me dat de groep Europeanen, waar ook de Nederlanders bij zitten, eerder zijn vertrokken en alweer terug waren toen het mis ging", zegt hij.

Niemand weet er wat van hier.

Omar, een Nederlandse reisleider in Mina

De Nederlanders zouden volgens hem weinig of niks gezien hebben van het drama: "Ze waren er niet bij." Eén van de Nederlandse reisleiders ter plaatse, die wel telefonisch bereikbaar was vanmiddag, is Omar; "Ik weet echt niet welke mensen er zijn omgekomen. Niemand weet er wat van hier."

Said El Amraoui schat dat er zo'n 4000 Nederlanders voor de hadj in Mina zijn. Ze zitten volgens hem op een aparte plek, samen met alle andere Europeanen. "De kans dat er Nederlanders zijn omgekomen, is heel klein, maar we weten het niet zeker."

Ingewikkelde logistiek

De hadj is de grootste logistieke operatie ter wereld. Ruim twee miljoen moslims uit de hele wereld komen naar Mekka voor de pelgrimstocht. El Amraoui : "Er zijn de afgelopen jaren al veel maatregelen genomen door Saudi-Arabië om de infrastructuur zo veilig mogelijk te maken. Er hangen ook camera's."

Vooralsnog gaan de Nederlanders hun pelgrimstocht wel afmaken, denkt El Amraoui. Hij heeft geen berichten gehoord van mensen die eerder naar huis komen. "Hoe de sfeer nu is, durf ik niet te zeggen. In principe blijven ze daar tot maandag. Dan komt het eerste vliegtuig met Nederlanders terug."

STER reclame