NOS Op 3
Flickr / e-Magine Art / CC by 2.0

Martin Shkreli is niet vies van geld verdienen. De Amerikaanse hedge-fondsmanager en ondernemer wilde grof verdienen aan een medicijn voor aids-patiënten, maar krijgt de deksel op de neus. 

Profiteren over de rug van arme aids-patiënten, dan schiet het internet in actie. Het Twitteraccount van Shkreli werd overspoeld met verontwaardigde reacties. Sindsdien heeft hij zijn account afgeschermd.

Een anoniem Twitteraccount publiceerde eergisteren het nummer van Shkreli, zodat de reacties nu op zijn voicemail terechtkomen

Shkreli kocht vorige maand de exclusieve marketingrechten voor het medicijn Daraprim. Vervolgens schroefde hij de prijs op, van 12 euro per pil naar 670 euro per pil.

Martin Shkreli YouTube

De prijsstijging is tegen het zere been van zo'n beetje iedereen. Het patent op het middel is allang verlopen. De hoge prijs slaat dus nergens op, vindt bijna iedereen. Behalve Shkreli: 

Na alle kritiek heeft Shkreli besloten de prijs weer te verlagen: naar ongeveer 31 euro per pil. Nog steeds het dubbele van de originele prijs Volgens hem wordt het middel voor de meeste mensen gewoon vergoed door de verzekering. 

Toch vinden andere farmaceuten, belangenorganisaties en presidentskandidaten Hillary Clinton, Bernie Sanders en Donald Trump de prijsverhoging niet kunnen. De actie van Shkreli legt volgens de politici een groter probleem bloot: farmaceuten hebben vrij spel als het gaat om de prijs van medicijnen. 

 In Nederland wordt het middel verkocht voor circa 20 cent per pil.

STER reclame