'Valsspelen bewijst dat bridge een sport is'

In de week dat het WK bridge in India begint, wordt in Engeland gediscussieerd over de vraag: is dit kaartspelletje wel een sport? Dat moet de hoogste Britse rechter komende twee dagen gaan bepalen. Als bridge officieel als sport wordt bestempeld, levert dat flink wat financieel voordeel op voor de spelers in Groot-Brittannië, omdat ze over hun prijzengeld dan geen belasting meer hoeven te betalen.

In ons land is bridge al sinds jaar en dag een sport. Terecht, geen discussie over mogelijk, zegt Gijs van der Scheer, directeur van de Nederlandse Bridge Bond. "Bij bridge gaat het om presteren. Er zijn niet voor niets internationale competities waarin teams zich met elkaar proberen te meten." Hij vindt een potje bridge dan ook een sportieve inspanning. "Hoe verklaar je anders dat een van onze spelers zeven kilo is afgevallen tijdens het WK?"

Tobias (rechtsboven) tijdens het Europees Kampioenschap.

Ook als je het Nederlands bridgetalent Tobias Polak (21) vraagt, is bridge -natuurlijk- een sport. "Een denksport, dat wel." De student econometrie aan de Erasmus Universiteit werd vorig jaar tweede op het jeugd WK. Op z'n vijftiende begon hij dankzij zijn oma met het kaartspel. Inmiddels traint hij samen met zijn partner Tom van Overbeeke elke week zo'n twintig uur.

Dat van je van zoveel training echt beter wordt, bewijst volgens Tobias dat bridge een sport is. De avond voor een grote wedstrijd kan hij dan ook echt niet meer de kroeg induiken.

Ik heb door bridge een gevoel voor het berekenen van kansen gekregen

Bridgespeler Tobias Polak

Het niveau waarop Tobias nu speelt, verschilt dan ook behoorlijk van een spelletje met zijn oma. "Als opa's en oma's bridgen vergeten ze nog wel eens of bijvoorbeeld de schoppenaas al is gespeeld. Dat gebeurt op dit niveau echt niet meer", zegt Tobias.

Alles draait bij bridge volgens hem om analytisch denken. Dat hij dit op jonge leeftijd al leerde, levert hem nu zelfs bij zijn studie een voordeel op. "Ik heb door bridge een gevoel voor het berekenen van kansen gekregen."

Geheime code

Het normaal zo keurige bridge kwam de laatste tijd wat minder chique in het nieuws: verschillende spelers op topniveau bleken vals te spelen en toch met elkaar te communiceren, ondanks dat de spelers gescheiden van elkaar zijn door een houten schot.

Een Italiaans bridgepaar, de nummer 1 en 2 op de wereldranglijst, seinde naar elkaar door de kaarten horizontaal of verticaal neer te leggen. Ook een team uit Israël bleek een geheime code te hebben door het bord waarop de kaarten liggen op een bepaalde manier te verschuiven. Zij werden ontmaskerd op video-opnamen die sinds drie jaar van elke wedstrijd gemaakt worden. Het team besloot zich zelfs terug te trekken van het WK van deze week.

"Vals spelen geeft aan dat bridge toch echt een sport is. Waarom zou je anders zoveel moeite doen?", zegt Van der Scheer van de Nederlandse Bridge Bond. Toch vindt hij dat cheaten niet past bij bridge. Het vele geld dat tegenwoordig bij grote toernooien te verdienen valt, prikkelt volgens hem om vals te gaan spelen. "Topspelers verdienen soms tonnen per jaar."

Tijd om na te denken

Tobias is nog niet zo ver, hij krijgt slechts een vergoeding van een paar honderd euro wanneer hij naar EK's of WK's gaat. Maar speelt hij wel eens vals? "Iedereen doet dat op een laag niveau wel een beetje. Je opa en oma kennen elkaar zo door en door, dat ze met kleine dingen al doorhebben of ze goede kaarten hebben of niet."

Bij grotere wedstrijden waar hij in speelt wordt zelfs gelet op de tijd die je nadenkt over een zet. "Je partner zou daar iets uit kunnen afleiden. Daarom houden ze goed in de gaten of je teamlid daarna wel een logische actie doet", vertelt Tobias.

Deel artikel: