NOS Op 3
ANP

Rotterdam staat op festivalgebied op dezelfde hoogte als Sydney, Dubai en Philadelphia. Dat vindt de International Festival & Events Association, die dit jaar de Nederlandse havenstad heeft uitgeroepen tot een van de acht beste festival- en evenementensteden ter wereld. 

"Het zijn prachtige steden om tussen te staan", reageert een blije Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals. Hij nam vannacht in het Amerikaanse Tucson de prijs in ontvangst. "We zijn ontzettend blij en trots. Het betekent een enorme waardering van wat we hebben opgebouwd."

Het IFFR op het Schouwburgplein ANP

Volgens Moerman is een van de sterke punten van Rotterdam dat het festivals voor iedereen heeft.  "We hebben grote festivals die ze over de hele wereld kennen, zoals de Art Week, het International Film Festival Rotterdam en North Sea Jazz. Tegelijkertijd hebben we kleine festivals die dicht bij de Rotterdammers staan, zoals de Verborgen Tuinen en de Pleinbioscoop." 

"Daarnaast werken de partijen in Rotterdam goed samen en komen de organisatoren uit de stad. Er zijn ook genoeg steden die festivals inkopen", vervolgt Moerman. 

Publiek tijdens North Sea Jazz ANP

Toch zijn er ook klachten in de kersverse festivalstad. Zo vindt een aantal organisatoren dat de gemeente vaak erg moeilijk doet over vergunningen voor festivals en evenementen. "Het is de vraag of dat aan de organisator of de gemeente ligt", reageert Moerman. 

Volgens hem probeert Rotterdam de festivals evenredig over de stad te verdelen."Vroeger hadden we één dancefestival, nu zijn het er twaalf. Die proberen we qua timing en plek te spreiden, om de lasten de verdelen."

Tweede keer

Rotterdam won de prijs eerder in 2010, toen er nog meerdere categorieën waren. De havenstad won toen in de categorie 500.000 tot 1 miljoen inwoners. 

STER reclame