Holland, natuur in de delta

Nieuwe oer-Hollandse natuurfilm in première

Vandaag gaat Holland, Natuur in de Delta in première, het vervolg op de Nieuwe Wildernis. Die film was twee jaar geleden een kaskraker. 750.000 bezoekers zagen opeens dat je in Nederland ook natuurfilms kan maken die niet onderdoen voor wat je in Planet Earth ziet.

Geen orka's, olifanten of andere exotische dierentuindieren, maar de vos, hert of het veulen staan centraal. Het succes van de oer-Hollandse natuurfilm was genoeg reden voor een vervolg.

Boswachter Thomas van der Es

Dit keer stonden de camera's opgesteld langs water en weiland in de Hollandse polder. Er zijn ook nieuwe hoofdrolspelers: de zeearend, haas en het stekelbaarsje bijvoorbeeld. Veel beelden zijn gemaakt in de Biesbosch.

En dat is dus opletten voor Thomas van der Es, de boswachter van Staatsbosbeheer. Na de Nieuwe Wildernis werden de Oostvaardersplassen overspoeld door fans die allemaal naar de 'filmsterren' kwamen kijken. Er moesten extra paden en parkeerplaatsen worden aangelegd. Dat zal in de Biesbosch niet gebeuren, denkt Thomas.

Alles een eigen plekje

Met 2,2 miljoen bezoekers per jaar is de Biesbosch al best wel druk, zegt Thomas. Dat zijn dan vooral recreanten. Die wil Staatsbosbeheer het liefst aan de randen van de Biesbosch hebben. Daar zijn strandjes en aanlegsteigers gemaakt, zodat ze niet op de plekken komen waar bijvoorbeeld de arend zich heeft genesteld. "Wij moeten die indeling op orde hebben", zegt Thomas: "Maar of er nu twintig of honderd auto's in het weekend op de parkeerplaats staan, op maandag heb ik de Biesbosch weer voor mij alleen."

"De mensen die vanwege de film komen willen natuurlijk wel wat anders dan normaal," zegt hij: "Die willen de zeearend zien. Die willen misschien wel net zo dichtbij komen, of dezelfde beelden maken als de cameramannen. Maar de crew heeft duizenden uren lopen posten. Dat gaat je op een zondagmiddag om 17.00 uur natuurlijk nooit lukken."

Speciaal aanbod

Wel is een van de filmlocaties door Staatsbosbeheer omgebouwd tot vogelkijkhut. Daar is de kans het grootst dat je de zeearend te zien krijgt: "De vogels zijn eraan gewend, er zitten camouflagenetten op en je kijkt door glas dat van de buitenkant ondoorzichtig is. De vogels kunnen jou dus niet zien", legt Thomas uit. "Je moet er dan wel 's ochtends vroeg in en mag er dan pas 's avonds weer uit. Dan is de kans op verstoring het kleinst. De hut is tot eind oktober al volgeboekt."

Een speciaal Natuur in de Delta-filmarrangement dus. Ook bij Rederij de Zilvermeeuw in Drimmelen spelen ze in op de film. Daar varen ze met grote salonboten door de Biesbosch. Kapitein Andries Schuller hoopt met speciale filmtochten dit jaar veel langer te kunnen doorvaren.

'Wij gaan extra tochten organiseren'

De zeearend, die moet al die extra aandacht maar slikken. Dat is volgens Andries geen probleem: "Die vogel ziet ons al iedere dag voorbij varen." En ook boswachter Thomas ziet dat wel goed komen: "Zolang iedereen maar netjes de parkregels volgt, en wij zorgen dat de paden goed zijn, dan heeft de zeearend nergens last van."

Deel artikel: