NOS Op 3
ANP

Amsterdam wil hoogopgeleide vluchtelingen lokken, om ze vervolgens een eigen bedrijf in de hoofdstad te laten beginnen.

Dat idee komt van de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren van D66. Ze onthult haar plannen in een interview met het Financieele Dagblad (achter betaalmuur) dat zaterdag op papier verschijnt.

Ollongren heeft het plan afgekeken van Israël. In de jaren 80 en 90 vluchtten een miljoen joodse immigranten van Rusland naar Israël. Het ging daar vooral om wetenschappers met een technische achtergrond. Voor die vluchtelingen werd toen ook een speciaal programma opgesteld.

Kasja Ollongren Gemeente Amsterdam

Als concept vind ik het interessant en wil hier graag het voortouw in nemen. Laten we kijken naar de kansen die de komst van nieuwkomers bieden in plaats van te zeggen: wat moeten we ermee.

Kajsa Ollongren

Volgens de D66'er profiteert Israël daar nu nog steeds van. "Grof gezegd hebben ze die mensen gewoon bij elkaar gezet met de opdracht iets uit te vinden en er een businessmodel bij te bedenken. Van die keuze plukken ze nu de vruchten."

Ollongren benadrukt dat de asielzoekers eerst op een goede manier via de asielzoekerscentra de samenleving binnenkomen. "Daarna zal ik me actief inzetten om, rekening houdend met wat iemand kan, een aantal van hen de mogelijkheid te bieden hier aan de slag te gaan. Het zou fantastisch zijn als daar een paar mooie start-ups uit tevoorschijn komen."

'70 procent hoogopgeleid'

Ook de Stichting voor Vluchteling-Studenten, UAF, wil dat er een actieplan komt, maar dan nationaal. "Onder Syrische studenten zijn relatief veel hoogopgeleiden, zij willen graag doorstuderen en werken op hoog niveau in Nederland", zegt Albert de Voogd van UAF, die schat dat 70 procent van het aantal vluchtelingen hoogopgeleid is.

UAF wil dat diploma's sneller worden omgezet en mensen eerder hun opleiding in Nederland kunnen afronden. Hij staat daarin niet alleen. Ook topman Hans de Boer van VNO-NCW wil dat vluchtelingen snel aan de slag kunnen in sectoren waar op dit moment tekorten aan personeel zijn. 

De Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente hebben ook aangegeven vluchtelingen op te gaan leiden, meldt UTnieuws.

STER reclame