AFP

Gevangene komt pas van dak als 'ie pizza en cola krijgt

Ruim 60 uur hield hij het vol, maar daarna was het echt de hoogste tijd voor pizza én een blikje cola.

Stuart Horner zat dagenlang op het dak van een zwaarbeveiligde gevangenis in Manchester. Hij zit vast omdat hij in 2012 zijn oom vermoordde. Straf: 27 jaar. Hij moet dus nog wel even. En nog 24 jaar onder de huidige omstandigheden doorbrengen ziet hij niet zitten. Dus klom hij op het dak van de gevangenis.

Zijn protest kreeg veel aandacht. Binnen no-time werd het protestgebied omgedoopt tot een soort feestlocatie: er kwam een dj plaatjes draaien. Een verslaggever van een lokaal nieuwsstation zag Stuart dansen op Sisqo's Thong Song.

Eén groot feest dus, zou je denken. Maar Stuart heeft zich tijdens zijn dakprotest niet altijd van zijn lieve kant laten zien. Zo gooide hij bijvoorbeeld metalen voorwerpen naar beneden en sloopte hij meerdere bewakingscamera's die in zijn buurt hingen.

Protest kost mogelijk 7 miljoen

Zo'n zestig gevangenen moesten worden verplaatst naar een andere gevangenis, omdat Stuart boven hun celblok de ramen aan diggelen sloeg.

Alles bij elkaar opgeteld kan dit nog weleens een duur geintje worden, want onder de verplaatste gevangenen zaten er dertig van de gevaarlijkste categorie. Er moesten daarom de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden voor het transport.

 • AFP
  Even een moment van rust op het dak voor Horner
 • AFP
  Horner probeert zijn evenwicht te houden op het dak
 • AFP
  Horner chillt 'm in een raamkozijn
 • AFP
 • AFP
  Horner probeert een lager gedeelte van het dak te bereiken
 • AFP
  Horner maakt een overtocht op het dak van de gevangenis
 • AFP
  Even bijkomen

Mogelijk loopt de schade van het protest van Stuart in de miljoenen, zegt een woordvoerder van de gevangenis tegen Manchester Evening News. "Ik heb gehoord dat het sowieso een miljoen euro gaat kosten, maar ik zal niet verrast zijn als de kostenpost oploopt tot bijna 10 miljoen euro. Er zijn veel verborgen kosten."

Hoe eindigde het protest precies?

Na 61 uur zat het er dus eindelijk op. "Ik heb mijn punt gemaakt", schreeuwde hij, net voordat hij van het dak werd gehaald. "Ik heb m'n pizza van 30 centimeter en een blikje cola. Het was te gek!"

Deel artikel: