Niet op surfvakantie naar de beroemde golven van Hawaii, of Bali, maar naar Noord-Korea. Dat kan. Een Amerikaanse reisorganisatie organiseert vanaf zondag een 'surfsafari' van 8 dagen naar het communistische land.
Je wordt begeleid door de Italiaan Nik Zanella, de coach van het Chinese nationale surfteam. Hij heeft het afgelopen jaar de zee en het weer bestudeerd aan de oostkust van Noord-Korea en kwam tot de conclusie dat het een ideale spot is. En het is er niet druk.
"Hamhung heeft een prachtig strand, dus ik kan het me wel voorstellen" zegt Leonieke Glasbergen van jouwnoordkoreareis.nl. "Al is het wel een rustige, vrij ondiepe zee daar. Volgens mij zijn er niet echt spannende golven. Maar ik weet dat er al wel eens surfreizen zijn georganiseerd."
Wat doe je dan op zo'n safari?
Het programma zit bomvol. Je begint in Pyongyang en reist dan naar het noordoosten waar het surfkamp is. De hele reis wordt je begeleid, dus van het gebaande pad af dat is niet echt mogelijk volgens Leonieke.
"Noord-Koreanen doen er wel alles aan om je een goed gevoel te geven. Je krijgt twee gidsen en hun taak is om je het mooiste beeld van het land te geven. Dat je echt terugkomt met het gevoel 'wauw wat een geweldige plek'."
Is er goeie surf?
"Bij Noord-Korea denk ik in de eerste instantie niet gelijk aan surfen" zegt Bart Nanninga die Ripstar surfkampen organiseert. Ten tweede denk ik gelijk, hoe zijn de golven? Is er goeie surf en swell? Op de foto's ziet het er wel goed uit, maar het is afwachten hoe dat in het echt is."
"Surfen is een manier van leven die gepaard gaat met surfen. Laidback, relaxed, dat is de mentaliteit die je met een surfkamp wil uitdragen. En dan wil je ook een keertje stappen of uitgaan."
Een Hollandse avond of kroegentocht zit er niet in, "maar stappen kan wel hoor, al is dat vooral in de hoofdstad Pyongyang. En je gidsen gaan dus altijd mee", zegt Leonieke. "In Hamhung zijn ook wel barbecues op het strand en daarbij worden wel biertjes gedronken."
Verder worden reizen van tevoren helemaal vastgelegd. "Het programma staat veel in het teken van de grote leiders. Bijvoorbeeld monumenten en dan zeggen ze: de opa van Kim Jong-un is hier 23 keer geweest. Dat zit er altijd wel veel in. In Hamhung is verder wel wat te doen. Je kunt een theater bezoeken, een paleis en een kunstmestfabriek."