NOS Op 3
ANP

Welke route fiets je, hoe lang doe je erover en op welke plek sta je (te) lang stil? Allemaal gegevens die onderzoekers een week lang verzamelen in het grootste Nederlandse fietsonderzoek ooit. Iedereen die de app 'App de Fiets' downloadt, kan meedoen. Tot nu toe zijn dat zo'n 30.000 mensen. 

Waar loopt het bij jou spaak?

Het doel: het fietsnetwerk in Nederland verbeteren. En fietsen zo een stuk fijner maken. Want fietsen kan soms toch best wel irritant zijn, vertelden de mensen die we spraken bij het stoplicht:

Waar loopt het bij jou spaak?

We zijn het fietsland bij uitstek, maar het laatste landelijke fietsonderzoek is alweer zo'n 80 jaar geleden.

De Fietsersbond

We ergeren ons dus vooral aan elkaar. Dat is op zich ook niet zo gek: het is de laatste jaren veel drukker geworden op de Nederlandse fietspaden. Tegelijkertijd is het laatste grote onderzoek naar fietsers al van begin vorige eeuw. "Door het gebrek aan informatie is het moeilijk om bepaalde acties te ondernemen om het fietsverkeer te verbeteren. Er is een gebrek aan data. Dit project moet dat oplossen," zegt de Fietsersbond.

Wat ze vervolgens met al die verzamelde data kunnen? We gingen een stukje fietsen met Hugo van de Steenhoven van de Fietsersbond: 

Een rondje Utrecht

Privacy?

De app houdt een week lang al je fietsbewegingen in de gaten. De onderzoekers weten dus precies waar je die week hebt rondgehangen. "We zien alleen waar iemand fietst en hoe lang, maar het onderzoek is anoniem", aldus van Steenhoven. "En bovendien kies je natuurlijk zelf of je meedoet of niet."

STER reclame