Aipoly beschrijft je foto's

Een app die blinde mensen helpt te zien

Er loopt een blinde man alleen door het museum. Dat is geen begin van een mop, maar wel van een grote uitdaging. Want hoe weet hij nou wat er precies is te zien?

Marita Cheng en Alberto Rizzoli, twee jonge techneuten uit Silicon Valley, hebben een app ontwikkeld die blinde mensen helpt om de wereld om hen heen te kunnen zien. De app Aipoly beschrijft en vertelt precies wat er op foto's te zien is.

Relaties tussen objecten

Gebruikers maken een foto met de app, en sturen deze vervolgens op naar de server. Zodra de app doorheeft wat er op de foto te zien is, stuurt hij deze binnen een paar seconden terug met een gesproken beschrijving.

"In wezen verdeelt het herkenningssysteem de foto aan de hand van de verschillende objecten die er op de foto te zien zijn," legt Alberto Rizzoli uit tegen Techcrunch. Vervolgens herkent de techniek de relatie tussen de verschillende objecten. Bijvoorbeeld een persoon die op een fiets zit. De app weet dan dat de persoon aan het fietsen is.

Een slechtziende man luistert naar een beschrijving

"Een vriend van mij is blind. Als ik met hem op pad was, dan beschreef ik alles wat er om hem heen te zien is", vertelt Alberto. "'Rechts staat een standbeeld, verderop is een heg, links is een hek en verderop staat een rij bomen'. En toen dacht ik, wat als een machine dat ook zou kunnen doen? Zo hoeven blinde mensen niet afhankelijk te zijn van andere mensen, en kunnen ze zelf de wereld ontdekken."

De app is in eerste instantie bedoeld voor mensen die slecht of helemaal niet kunnen zien. "Als je bijvoorbeeld je blindengeleidestok laat vallen, kun je met de app foto's maken van je omgeving", zegt Marita Cheng. "De app vertelt dan wat er om je heen te zien is, en dus ook waar je stok ligt."

Maar de app is ook handig voor mensen die wel kunnen zien. "Stel dat je iets tegenkomt waarvan je niet weet wat het is. Dan neem je gewoon een foto en de app vertelt je wat je tegenover je hebt staan", zegt Alberto. En deze techniek kan bijvoorbeeld ook toegepast worden op robots zodat deze zelfstandiger kunnen werken.

De app zit nu nog in de testfase en zal voorlopig alleen beschikbaar zijn voor de iPhone, omdat deze van zichzelf al makkelijker te gebruiken zijn voor blinde en slechtziende mensen. De app is later dit jaar verkrijgbaar in de app-store.

Deel artikel: