Een les van de Growth Tribe

Binnenkort kun je 'growth-hacking' studeren

Start-ups zijn er genoeg, maar hoe laat je een bedrijf uitgroeien tot een booming business? Dat gaan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en trainingsbureau Growth Tribe studenten leren op een nieuwe opleiding.

In het programma werken deelnemers niet aan een eigen onderneming, maar voor een bestaande start-up. Studenten die zich aanmelden moeten pas zijn afgestudeerd of bezig zijn met hun laatste masterjaar. En het loopt storm: sinds vanmorgen hebben al meer dan 100 studenten zich aangemeld. Uiteindelijk is er plek voor 23 man.

Growth hacking

De opleiding werkt met 'growth hacking'. Daarbij maak je een (digitaal) product en check je meteen hoe goed dat werkt. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan de tekst bij een gesponsord Facebookbericht. Bedrijven als Airbnb en Instagram zouden hun succes te danken hebben aan growth hacking.

''Je hackt eigenlijk de groei van het bedrijf,'' vertelt initiatiefnemer Peter van Sabben. ''De teams bestaan uit drie studenten van verschillende studies. Dit zullen vooral marketeers en developers zijn. De kracht van growth hacking is dat iedereen in het team elkaar aanvult.''

De studenten kijken dag en nacht naar wat wel en wat niet werkt en kunnen zo adviseren welke richting een bedrijf moet kiezen.

De samenstelling van de teams

Aansluiting op de markt

Van Sabben kreeg steeds vaker vragen vanuit bedrijven of hij net afgestudeerde growth hackers kent. 'Toen ik met het idee voor een opleiding naar de UvA en VU stapte, waren zij erg enthousiast. Er komen eerst één of twee pilotfases. Daarna gaan de universiteiten kijken of er van het programma bijvoorbeeld een minor kan worden gemaakt.''

Bedrijven

Er zijn nu vijf bedrijven die hebben aangegeven mee te willen werken met de Growth Tribe Academy. Patrick Hurenkamp van online bloemendienst Bloomon kijkt uit naar de studenten.

''Vooral de mix van creatieve en marketinggerichte mensen vinden wij goed. Het bedrijf met het grootste marketingbudget is niet meer automatisch het grootse bedrijf. Als je weet wat je op welk medium moet doen, kom je al heel ver. De studenten die straks bij ons gaan werken, vind je niet zo makkelijk.''

Studenten

Martine de Ridder is één van de studenten die 2 november graag wil beginnen met de opleiding. ''Ik vind growth hacking gewoon enorm belangrijk. Traditionele marketeers worden straks gewoon weggeconcurreerd.''

Ze hoopt vooral veel trucjes te leren over het aanspreken van je doelgroep. ''Wat ik zo tof vind aan start-ups is dat alles zo snel gaat. Als een beslissing eerst langs drie andere bureaus moet, val ik in slaap."

Martine de Ridder

Deel artikel: