Inge aan de studie bij HKU games en interactie

Meer vrouwen willen games maken

Niemand kijkt meer op van een gamende vrouw, maar ook games máken is niet langer een mannending. Uit een rondgang van NOS op 3 blijkt dat de afgelopen jaren steeds meer vrouwen zich aanmelden bij de game-opleidingen.

"Ik vind het heel leuk om te zien, ook dat het type vrouw verandert", zegt Karen Sikkema, die lesgeeft bij de opleiding Game en Interactie op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. "Het wordt wat gewoner om voor een game-opleiding te kiezen."

En dat is maar goed ook, want de gamewereld kan wel een snufje vrouw gebruiken. "Er zijn de afgelopen jaren veel discussies over geweest", zegt Inge Veldhoen, vierdejaarsstudent aan de HKU. "En nee, we gaan het niet over gamer gate hebben. Voor de diversiteit is het goed dat er meer vrouwen komen, omdat het tot meer diverse games kan leiden."

Meer vrouwelijke gamestudenten

Want inmiddels is zeker de helft van alle gamers, dus toekomstige klanten van deze studenten, vrouw. En die willen hele andere games dan mannen. "Vrouwen zijn vaak andere type gamers dan mannen. Waar jongens vaak competitie willen, zijn meiden meer sociale spelers", zegt Sikkema.

"Gevechtsgames zoals Call of Duty, daar vind ik niks aan", bevestigt Inge. "Sims vind ik bijvoorbeeld leuk om te spelen en dat staat meer bekend als een vrouwengame. Meer vrouwen in een designteam brengt misschien ook meer dat soort games tot stand."

Karen Sikkema (r) met studenten

Volgens Sikkema moeten bedrijven daar absoluut rekening mee houden. "Voor ontwikkelaars en bedrijven is het belangrijk om meer vrouwen aan te nemen. Als je meer vrouwen in je team hebt, past dat ook beter bij de mogelijke klanten die je hebt. Dus pas je beter in de markt en kan je - als het goed is - succesvoller zijn."

Deel artikel: