PRPL

Deze Nederlandse film moet het doen op de Oscars

The Paradise Suite moet het voor Nederland gaan doen op de Oscars. De film wordt ingezonden in de categorie Beste niet-Engelstalige film. De productie van regisseur Joost van Ginkel is over twee weken in Nederland te zien.

"We zijn natuurlijk heel blij en verrast", zegt Ellen Havenith van producent PRPL. Volgens Havenith is het urgente en wereldse thema een van de redenen waarom de film best wel eens hoge ogen kan gaan gooien.

De film speelt zich af in Amsterdam, en gaat over mensen die 'ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben, behalve hun verre wortels: Zweeds, Afrikaans, Bulgaars, Bosnisch en Servisch.'

Migratie, vluchtelingen, ontworteling, je wel of niet thuisvoelen in een nieuw land: het zijn onderwerpen waar het wereldwijd veel over gaat de afgelopen tijd. "Daarom is het ook een film die heel geschikt is voor het buitenland", vertelt Havenith. We hopen in Nederland veel bezoekers te trekken, maar ook dat de film aanslaat in andere landen."

Dat is ook de reden dat de film op 13 september eerst in première gaat op het filmfestival van Toronto, in plaats van in thuisland Nederland. "De hele filmindustrie van Canada en Noord-Amerika zit daar", legt de producent uit. "Het is dus de perfecte plek om een buzz te creëren. Het is een hele mooie emotionele vertelling, dat werkt wel in de VS. En tegelijkertijd is het ook echt een Europese art house-productie."

Eerder was al duidelijk dat de Utrechtse animatiestudio Job, Joris & Marieke voor het tweede jaar op rij de Nederlandse inzending in de categorie Korte Animatiefilm leveren. Na vorig jaar genomineerd te zijn met A Single Life, komen ze dit jaar met Otto.

De Nederlandse inzending voor Korte Fictiefilm is A Hole in My Heart, van regisseur Mees Peijnenburg.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: