ANP

'Zeg geen toedels tegen je docent'

‘Yo Hans’ als aanhef en ‘toedels’ als afsluiting van mailtjes. Docenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit ergeren zich er dood aan. En dus kregen eerstejaarsstudenten Nederlands gisteren een spoedcursus Hoe-ga-ik-om-met-een-professor.

Een fatsoenscollege, van oud-studenten Nederlands Jelko Arts en Lotte Lentes (24). Zij werden gevraagd door professoren die zeggen vaak ongepaste e-mails te krijgen. “Ik dacht dat het wel meeviel met het fatsoen van studenten, maar de voorbeelden lieten wat anders zien”, zegt Lentes. En de e-mails kwamen volgens haar echt niet alleen van oude en (te) traditionele docenten.

"Toen ik zeven jaar geleden aan mijn studie begon was dat wel anders. Het is de laatste jaren veel slordiger geworden."

Wat kan niet? Dit soort teksten: “Graag kom ik naar de inzage om mijn 5.3 te kunnen upgraden naar een voldoende”, “N.B. Een mailtje terugsturen a.u.b” en “Ik kan toch gewoon een keer langskomen op uw kamer om even dat tentamen door te nemen??”. Een "Yo Hans" als aanhef kan ook niet, net als emoji’s.

“Ze communiceren alsof het om een WhatsApp-groep gaat”, vindt Lentes. Zelf sprak ze in haar studententijd de docenten altijd aan met 'u' en begon ze haar mailtjes netjes met 'geachte heer/mevrouw'.

Sprookjesfiguren

Volgens hoogleraar Recht André Nuytinck aan de Radboud Universiteit hoort dat ook gewoon, 'u' en 'geachte heer'. Daarom mailt hij nieuwe studenten elk jaar zijn eigen e-mailetiquette. “Ik reken het tot mijn taak u niet alleen de beginselen van het privaatrecht bij te brengen, maar u ook wat fatsoensnormen mee te geven”, staat er in het document van anderhalf A4 groot.

“Ongevraagd tutoyeren is helemaal uit den boze” en “Gebruik in een e-mail normaal en foutloos Nederlands en zeker geen sms- of twittertaal” zijn andere irritatiepunten van Nuytinck. Bovendien vindt hij dat studenten een ‘normaal’ e-mailadres moeten gebruiken. “Een e-mailadres met een verwijzing naar sprookjesfiguren of dierennamen is leuk als u nog geen 12 jaar oud bent, maar is op oudere leeftijd echt onaanvaardbaar.”

Deel artikel: