NOS Op 3
Chris de Bode

Tienduizend vluchtelingen zwerven door ons land de komende weken. Het zijn geen echte vluchtelingen, maar poppetjes die zijn gebaseerd op tien echte mensen en hun verhalen: JihinInasHalatBahramHelenArjumanLinIdrisIstahil en Alex

"Wij merken dat het verhalen zijn die mensen liever niet horen. Of erger nog; dat het gaat om mensen waar niemand op zit te wachten. Juist daarom willen wij vluchtelingen een gezicht geven en hun verhalen vertellen", vertelt initiatiefnemer Saskia Stolz namens Power of Art House.

Er wordt vergeten dat het echt mensen zijn die op de vlucht zijn. Wij hopen met deze beeldjes meer begrip te creëren daarvoor.

Saskia Stolz - Power of Art House

Het verhaal achter de beeldjes

De poppetjes zijn gebaseerd op tien echte vluchtelingen. Die zijn geïnterviewd, gefotografeerd en er zijn 3D-scans van ze gemaakt. De beeldjes, van gips, zijn zo'n 10 centimeter groot en gemaakt in samenwerking met een sociale werkplaats.

Op de kleding van de minivluchteling staat de site van het project, waar je zijn of haar hele verhaal kunt lezen. Zoals dat van de 28-jarige Jihin die twee jaar geleden uit Syrië vluchtte met haar man en zoontje.

Bommen vernielden onze stad. We moesten weg! Onze pasgeboren zoon Ahmed was amper vier weken oud.

Jihin (28)
Miniatuurvluchteling van Jihin met haar zoontje, in het Amstel Hotel Chris de Bode

Ze kwam via Libanon in Egypte, waar ze al haar spaargeld aan een smokkelaar gaf die haar op een overvolle vluchtelingenboot zette naar Italië. In Nederland kwam ze in een asielzoekerscentrum in Winterswijk terecht.

#MovingPeople

Als je een poppetje tegenkomt is het de bedoeling dat je hem verplaatst en zijn verhaal op sociale media deelt met de hashtag movingpeople. Zodat de beeldjes, net als Jihil, een tijd lang rondzwerven. 

Vrijwilligers blijven de komende weken de beeldjes verspreiden, want ongetwijfeld verdwijnen er een aantal. Door bijvoorbeeld schoonmakers. Of mensen die ze mee naar huis nemen.

Dat laatste is niet erg, zegt Stolz: "Als je ze maar een mooi plekje geeft. Maar uiteindelijk hopen we natuurlijk dat onze beeldjes door heel Nederland liefdevol worden opgevangen."

Morgen worden de eerste duizenden beeldjes in Den Haag op een aantal plekken neergezet onder meer op het Binnenhof en bij ministeries. Vrijdag beginnen ze in Amsterdam. Je kunt ze dan tegenkomen op bankjes in het Vondelpark, langs de grachten en bij het Amstelhotel.

STER reclame