Uitvlucht

#Uitvlucht: Een land voor alle vluchtelingen

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Europese politici komen er maar niet uit: wat zijn mogelijke oplossingen voor de vluchtelingencrisis? Het is hoog tijd voor creatieve, innovatieve ideeën zeggen experts. NOS op 3 legt deze week drie out-of-the-box ideeën voor aan mensen die er echt verstand van hebben. Vandaag: één land voor alle vluchtelingen.

Het idee

"Er zijn 195 landen in de wereld. We hebben er nog maar één extra nodig. Een nieuw thuis voor elke vluchteling." Jason Buzi, de bedenker van Refugee Nation, weet zeker dat zijn plan kan slagen. Het idee van de Amerikaanse vastgoedmagnaat is simpel: koop ergens een stuk land voor vluchtelingen en zorg dat ze daar kunnen wonen en werken. "We hebben wereldwijd meer dan genoeg onbewoonde stukken land. We moeten na gaan denken wat we daarmee kunnen doen."

Zo werkt het volgens Buzi:

Een land voor vluchtelingen

Mooi plan op papier, maar is het in de praktijk ook haalbaar? Drie experts benoemen de voor- en nadelen, de kansen en de valkuilen.

Drie experts in vluchtelingenproblematiek

Wat is er goed aan het plan?

Alexander Betts ziet wel wat in het idee van Buzi. "Nu wonen veel vluchtelingen jarenlang in kampen of op plekken waar ze niet kunnen of mogen werken. Het is onacceptabel dat zoveel levens zo worden verspild."

Hij vindt het vooral goed dat vluchtelingen in hun eigen land zichzelf kunnen redden. "Nu wordt ervan uitgegaan dat vluchtelingen permanent humanitaire hulp nodig hebben, maar je moet ze juist economische kansen bieden."

Het idee is interessant, zegt Han Entzinger. "Het doet me aan Israël denken. En Liberia heeft ook zo’n geschiedenis. Dat land is twee eeuwen geleden door voormalige slaven opgericht. Maar daar bestaan nog steeds spanningen tussen de oorspronkelijke en nieuwe bewoners, net als in Israël. Het moet dus wel een land zijn zonder oorspronkelijke bewoners", waarschuwt hij.

Het is onacceptabel dat zoveel levens zo worden verspild.

Alexander Betts

Wat is er niet goed?

Demetrios G. Papademetriou vindt 'het land voor alle vluchtelingen' maar niets: "Ik vraag me weleens af hoe mensen op dit soort krankzinnige ideeën komen." Volgens hem wordt zo’n natie een soort concentratiekamp. "En dan kunnen wij trots zeggen: kijk eens wat een goede oplossing. Maar dat is het natuurlijk niet."

Volgens Entzinger is het grootste probleem van Buzi's plan dat vluchtelingen een uiteenlopende achtergrond hebben. "Je zet allerlei verschillende culturen en politieke opvattingen bij elkaar. De een is gevlucht voor een linkse politiek, de andere voor een rechtse. Ze hebben alleen maar gemeen dat ze allemaal vluchteling zijn."

Een oplossing zou kunnen zijn dat verschillende delen van het land voor verschillende vluchtelingen worden ingericht, maar "dat lijkt op etnische zuivering", zegt Entzinger.

En dan heb je natuurlijk nog een dilemma: kan je vluchtelingen dwingen naar een eigen land te gaan? "In het verleden hebben we gezien dat dat niet wenselijk is", zegt Betts. "Je moet het land zo aantrekkelijk maken dat vluchtelingen er zelf heel graag naartoe willen. Maar dat is wel een beetje een utopie."

Ik probeer tenminste iets. En ik blijf praten met experts en politici totdat er een oplossing is.

Jason Buzi

Is het haalbaar?

Niet echt, zeggen de experts. Maar het idee dat je wereldwijd stukjes grond aan vluchtelingen geeft maakt ze wel enthousiast. "Er zijn bijvoorbeeld onderontwikkelde delen van landen waar vluchtelingen een economische boost kunnen geven", zegt Betts.

Buzi zegt ook dat zijn plan nog niet helemaal perfect is: "Maar ik probeer tenminste iets. En ik blijf praten met experts en politici totdat er een oplossing is."

Deel artikel: