Het inzamelingsteam op Lowlands

Festivaltentjes Mysteryland naar vluchtelingenkamp Calais

Tom, Suzan en Simone wilden met eigen ogen zien hoe vluchtelingen in de "Jungle" leven, dus reden ze spontaan naar Calais. Precies twee weken later staan ze op het terrein van Mysterlyland om tenten, zeilen, luchtbedden en slaapzakken in te zamelen.

Aan het eind van de middag hadden ze met hulp van de organisatie 10.000 hours al zo'n 60 tentjes, 50 luchtbedden, en nog zo'n 60 slaapzakken verzameld. En ze gaan nog de hele avond door.

De buit van Lowlands

Op naar de 'Jungle'

Het begon allemaal toen Tom besloot Suzan op te bellen. Suzan: "We hadden het over de de vluchtelingsituatie en hij zei ineens 'wist je dat het heel dicht in de buurt is?'" Samen met Simone vertrokken ze de volgende dag naar Calais. "Ik wilde het zelf gewoon met eigen ogen zien. We wilden graag helpen, maar wisten niet wat ze nodig hadden, en of ze wel wat nodig hadden."

Eenmaal aangekomen zagen ze gelijk dat de vluchtelingen hun hulp goed konden gebruiken. "Wat een terrein, wat een omstandigheden. We zeiden nog gekscherend: het lijkt wel een festivalterrein", zegt Suzan.

Het team kwam daarna met het idee om op festivalcampings overgebleven spullen te verzamelen en naar Calais te brengen, onder het motto: "Waar op het ene terrein volop wordt geleefd, wordt in het andere kamp overleefd."

Doneer je Deken

En het blijft niet bij achtergelaten spullen van festivalterreinen. Met de actie Doneer je Deken worden mensen opgeroepen oude kleding, schoenen, douchespullen en dekens te doneren. Geen geld dus. Suzan: "Geld is zo ontastbaar, dan weet je toch nooit goed hoe het wordt besteed. We merkten dat mensen wel iets willen doen, maar niet goed weten wat. En deze spullen worden toch achtergelaten of weggedaan, dus het is een win-win."

Het is echt hartverwarmend hoeveel mensen willen helpen.

Suzan, Doneer je Deken

De actie wordt heel goed opgepakt. "Het is echt hartverwarmend hoeveel mensen willen helpen. We krijgen zo veel lieve berichten en mensen die vragen hoe ze kunnen helpen. De 'gewone Nederlander' zet zich in om nieuwe inzamelingsplekken te vinden, maar ook bedrijven bieden transport en matrassen aan."

Dat het zo snel zou gaan hadden ze niet verwacht. "Het is overweldigend hoeveel hulp en aandacht we krijgen, ook van de media. Twee weken geleden zaten we nu in Calais, het gaat zo snel."

Mensen kunnen tot 13 september spullen inzamelen, daarna wordt alles gesorteerd, gewassen en vervoerd. Dat is nog niet allemaal geregeld, maar daar hebben de vier na de overweldigende support alle vertrouwen in.

Deel artikel: