Duitse voetbalsupporters voor vluchtelingenopvang

  • Twitter / markito0171
  • Twitter / markito0171
  • Twitter / markito0171
  • Twitter / markito0171
  • Twitter / markito0171
  • Twitter / markito0171
    Duitse supporters maken zich hard voor de opvang van vluchtelingen
  • Twitter / markito0171

In Duitsland bemoeien nu ook voetbalsupporters zich met de discussie over de opvang van vluchtelingen. Het land verwacht dit jaar 800.000 asielzoekers. De afgelopen tijd zijn er om die reden veel incidenten van extreem-rechtse organisaties geweest en nu komt er een duidelijk tegengeluid.

Supporters van voetbalclubs hebben de laatste tijd niet alleen vlaggen van hun favoriete club meegenomen, maar ook grote spandoeken met daarop "refugees welcome" en "kein Mensch ist illegal".

Volgens correspondent Jeroen Wollaars is Duitsland duidelijk verdeeld. "Er is niet een grote middengroep die een beetje tegen of een beetje voor de opvang van vluchtelingen is. Het is nee of ja."

Honderden incidenten tegen asielzoekerscentra

Wat betreft het geweld heeft het nee-kamp tot nu toe het meest van zich laten horen. Bij de stad Heidenau, in de buurt van Dresden, liepen protesten uit de hand en is de burgemeester bedreigd.

Tot nu toe zijn dit jaar in Duitsland 335 geweldsincidenten geteld bij asielzoekerscentra. 131 daarvan gebeurden deze maand en vorige maand. De Duitse krant Die Welt heeft in kaart gebracht waar alle incidenten plaatsvonden.

Misschien niet zo raar dat er nu ook een fors tegengeluid komt.

Correspondent Jeroen Wollaars

"Doordat er zo veel extreem-rechtse acties zijn geweest is het misschien niet zo raar dat er nu ook een fors tegengeluid komt", zegt Wollaars. Onder #refugeeswelcome maken steeds meer Duitsers zich hard voor de opvang van vluchtelingen.

Opvallend is dat de doorgaans rechtse krant Bild ook pleit voor de opvang van vluchtelingen. Ze schrijven groot "Wir helfen". "Bild wil dat Duitsland opstaat tegen vreemdelingenhaat. Zoiets is echt uitzonderlijk", zegt Wollaars.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen binnen twee weken een extra vergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om de stroom migranten die naar de Europese Unie komt aan te pakken.

Deel artikel: