NOS Op 3
AFP

Duizend nieuwe pinautomaten moeten de Grieken meer financiële lucht geven. Toch zal de Griekse burger er geen eurobiljet uit kunnen halen, of drachme. Nee, de nieuwe automaten zijn bedoeld voor bitcoins. Als het goed is verschijnt de eerste Griekse bitcoinpinautomaat in oktober, schrijft de Business Insider.

De digitale munteenheid wordt door de economische ellende steeds populairder in Griekenland. Grieken kunnen sinds juni slechts hooguit 60 euro per dag opnemen. En daar moeten ze ook nog eens allerlei rekeningen contant van betalen, zoals bijvoorbeeld elektriciteit. Ook mogen ze geen geld overmaken naar buitenlandse rekeningen.

De internationale bitcoin zit niet vast aan Griekse regels. Met de munt is het dus makkelijk om die beperkingen te omzeilen. 

Bitcoin populair

Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens Thanos Marinos van BTCGreece gaat het erg hard met de bitcoin in Griekenland. De Grieken hebben vooral voor het ingaan van de nieuwe regels, dus voor de deadline van 30 juni, zelf voorzorgsmaatregelen genomen door bitcoins te kopen. Van mei op juni zou volgens Marinos de vraag zelfs met zo'n 400 procent zijn gestegen.

BTCGreece is het enige handelskantoor in Griekenland waar je bitcoins kunt kopen. Samen met Cubits, het Europese platform om bitcoins te kopen en verkopen, kwamen ze met het idee van de duizend bitcoinpinautomaten. 

De eerste bitcoinpinautomaat ooit staat in Vancouver en werd in 2013 geopend. Bekijk hier hoe de pinautomaat werkt. 

Geen vertrouwen meer in banken

De automaten werken anders dan gewone pinautomaten. Je kan er namelijk geen contant geld uit halen. Het werkt precies andersom; je stopt er contant geld in en je krijgt er digitaal geld in de vorm van bitcoins voor terug. Je kan je afvragen hoeveel zin het heeft als de Griek slechts 60 euro per dag kan pinnen en er ook van moet leven.

Toch is er interesse voor de automaten. Marinos zegt al van 300 winkels een verzoek te hebben gekregen om een automaat in hun winkel te plaatsen. Volgens Marinos loopt het wel los, omdat het vertrouwen van de Griek in de banken tot een nulpunt is gezakt. Daardoor staan steeds meer Grieken open voor de bitcoin. 

STER reclame