NOS

Lowlands 'glampeerders' worden wakker op een boxspring

Een festival is muziek, bier en feest, maar ook ’s ochtends met je kater op je lekke luchtbed vallen om vervolgens door de tropisch hitte je tent uit te drijven. Of niet, want nu ook Lowlands bezoekers een luxe tent aanbiedt, lijkt de festivalwereld het glamping definitief te hebben omarmd.

“Dit jaar hebben we meer dan duizend mensen die in tipi’s, hutjes en andere comfortabele tenten slapen”, zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Die plekken waren binnen no time uitverkocht. “Er is blijkbaar heel veel behoefte aan en het zou goed kunnen dat dit door gaat groeien”, voorspelt Van Eerdenburg.

Op buitenlandse festivals is het al veel normaler om luxe te kamperen. Ook in Nederland zijn er steeds meer festivals die tegen betaling een tent voor je opzetten. Op festivals als Where The Wild Things Are en Bungalup slapen zelfs alle bezoekers in een bungalow.

NOS
Wat heb je liever, luchtbedden of veldbedjes?

De glampeerders op Lowlands slapen onder meer in legertenten, blokhutjes en tipi’s. Alles is van tevoren al opgezet, dus klungelen met je tentstokken is er ook niet meer bij. Daar zit uiteraard wel een prijskaartje aan vast: voor een tipi betaal je bijvoorbeeld, bovenop je toegangskaart voor Lowlands, nog eens 132 euro per persoon.

Liever een boxspring

Het lijkt dan ook vooral de oudere garde te zijn die geld overheeft voor het niet hoeven slapen in een zweterig tentje. “Als je al een aantal festivals hebt meegemaakt, wil je toch wel wat luxe hebben”, beaamt Jan van Berkel, die de luxe tenten verhuurt. “Wij bieden dan de mogelijkheid om op een boxspring te slapen.”

“Vorig jaar zat ik in een tentje op camping 2, maar dat was zo’n drukte”, vertelt Luke Brinks, die in een klein hutje slaapt. “Ik was een van de eerste die deze lodge bestelde. Als we niet zo’n accommodatie konden huren, waren we niet gegaan.”

NOS
Joop Soederhuysen voor z'n tipi
Festival in je eigen blokhut

Peter van Hengel en Angelique Dijkstra slapen tijdens deze Lowlands in een piepklein Hans en Grietje-achtig huisje. “Wij hadden niet zo’n zin om een tent mee te zeulen”, zegt Peter, die het festival voor de vijfde keer bezoekt. “Het is wel een beetje vals spelen, maar dat is af en toe heel leuk.”

“Het is stiekem niet de hardcore festivalbeleving”, geeft ook festivaldirecteur Van Eerderburg lachend toe. Al zal hij zelf vanavond ook niet neerploffen in een tent. “Ik moet nu fit blijven, dus slaap nu in een hotel. Maar als ik naar een ander festival ga, slaap ik ook het allerliefst in een tentje op de gewone camping.”

NOS
Peter van Hengel en Angelique Dijkstra

Deel artikel: