NOS Op 3
Flickr / Day Donaldson / (CC BY 2.0)

Een 5000 kilo zware megarobot op rupsbanden, bijna 5 meter hoog en in de kleuren van 'Murica'. Niet onbelangrijk: de creatie is uitgerust met kanonnen die paintballen van één kilo met een snelheid van 160 km/u afvuren.

Daar tegenover: de één meter kleinere metalen vechtrobot van Japan. Nog ongeslagen en uitgerust met een gigantische BB-gun.

De Amerikaanse piloot kijkt de Japanse aan, dan stormen ze op elkaar af.

Zo moet het er ongeveer gaan uitzien. In de zomer van 2016 gaan de twee megarobots het gevecht aan. De VS is nu een Kickstarterproject begonnen om minstens 500.000 dollar in te zamelen voor een upgrade van hun robot.

Het begon allemaal met deze video van eind juni waarin het Amerikaanse robotbedrijf MegaBots de Japanse Suidobashi Heavy Industry uitdaagt voor een duel. "Jullie hebben een gigantische robot, wij hebben een gigantische robot - we hebben de plicht aan alle science fiction lovers ter wereld om onze robots te laten vechten tot de dood."

Japan: bring it on

Nog geen week later antwoordde Japan: challenge accepted. Maar de directeur van het Japanse bedrijf vond dat het wel wat cooler kon: gewoon wat groots bouwen met veel geweren erop was té Amerikaans. Dus eisen ze dat er ook een handgevecht komt. Zonder langeafstandswapens dus.

De Japanse robot Kuratas bestaat al drie jaar, maar was nog nooit uitgedaagd. Het land is er klaar voor: "We kunnen geen ander land laten winnen. Gigantische robots zijn deel van de Japanse cultuur."

1,5 miljoen voor meest patriottische robot

Door het extra handgevecht heeft de Amerikaanse robot Mk.II een upgrade nodig. Een upgrade die tussen de 500.000 en de 1,5 miljoen dollar gaat kosten. 

MegaBots wil helemaal hun eigen gang kunnen gaan, dus stappen ze niet naar bedrijven voor geld, maar naar robotfans. Daarom is een Kickstarterproject opgestart.

Zoals gewoonlijk bij Kickstarter krijg je een beloning als je doneert. Voor kleinere bedragen krijg je stickers, posters en T-shirts, maar als je 1000 dollar over hebt voor het robotgevecht van de eeuw, mag je zelf een ritje maken. Mocht je nou 5000 dollar willen doneren, dan mag je zelfs de robot besturen en auto's verpletteren met de gigantische armen.

Binnen één dag is al ruim 180.000 dollar opgehaald. Nog een maand te gaan.

STER reclame