NOS Op 3
ANP

Van gestolen iPhone's tot dode schildpadden en hondjes: meeuwen teisteren Britten en hun huisdieren. Gemeenteraadslid van de kustplaats Whitehaven wil dat probleem nu bij de wortels aanpakken. Hij wil drones gebruiken om nestjes te besproeien met een chemisch middel, zodat de eitjes niet uitkomen.

Het gemeenteraadslid heeft het helemaal gehad met de meeuwen. De meest recente aanleiding: een jongen wiens ijsje uit zijn handen werd gepikt

"Iedereen met eten bij zijn gezicht kan in z'n neus of oog worden gepikt," zegt hij. "Mensen willen niet bang zijn om aangevallen te worden."

Waarom drones?

De eitjes handmatig besproeien is volgens Roberts te gevaarlijk; dan pikken de meeuwen er volgens hem op los.

De drones zijn zelf trouwens ook niet altijd 'veilig'. Ze worden nu al eens ingezet om meeuwen af te schrikken. Maar niet iedere vogel is daar van onder de indruk.

Er is wel een probleempje voor Roberts en zijn medestanders: je mag niet zomaar meeuweneitjes verdelgen. De beestjes zijn beschermd. Zo kreeg een vrouw te horen dat ze het nest van meeuwen op haar dak niet weg mocht halen, omdat ze beschermd werden. Vervolgens werd haar hondje aangevallen en overleed 'ie.

Toch probeert Roberts een vergunning te verkrijgen om de meeuwenaanvallen te stoppen. Aan het eind van deze maand wordt zijn voorstel besproken in de gemeenteraad.

Nationaal probleem

De meeuwenoverlast speelt niet alleen in het havenstadje Whitehaven. Heet Groot-Brittannië kampt er mee. Nadat vorige maand een schildpad in Cornwall werd aangevallen door meeuwen, en aan zijn verwondingen overleed, kon ook premier David Cameron het probleem niet langer ontkennen.

Hij wil nu een "groot gesprek" over maatregelen tegen de agressieve vogels. Maar wat daar uit gaat komen, durft de premier nog niet te zeggen. "Het is moeilijk voor een premier om in dit onderwerp te duiken en onmiddellijk een antwoord te hebben. We willen uitzoeken of het echt nodig is ze te doden, en wat er gedaan moet worden met de eieren en nesten."

STER reclame