ANP.

Wat kun je met een lege gevangenis?

Gevangenisje kopen? Het is niet onmogelijk, want de komende jaren komen er nogal wat gevangenissen leeg te staan. Op dit moment worden 21 gevangenissen omgebouwd of verkocht. Ze komen dus één voor één vrij.

Maar wat doe je met een oud gevangenisgebouw? En wat kan je er eigenlijk mee? Wij deden een rondje gevangenissen.

Van de afgestoten gevangenissen zijn er zes omgebouwd tot een locatie waar asielzoekers kunnen worden opgevangen. Volgens Robert Ploeg van het Centraal Orgaanopvang Asielzoekers (COA) is een voormalig gevangenis een ideale locatie om grote groepen mensen op te vangen. "Stel dat je een kantoorgebouw wil gebruiken, dat moet je eerst allemaal aparte kamers creëren en al die kamers moeten aparte riolering krijgen. Hier is dat allemaal al geregeld."

In de bajes

Maar hoe zorg je ervoor dat mensen niet het gevoel krijgen dat ze opgesloten zitten? Ploeg: "Dat zit in de sleutel die ze van ons krijgen. Je kan mij in een vijfsterrenhotel zetten met alle luxe, maar als de deur op slot zit met een bewaker ervoor, dan is het een gevangenis. Dit is geen gevangenis meer, omdat mensen zelf een sleutel krijgen en de deur zelf dicht en open kunnen doen."

Het is niet zo dat het COA nu alle lege gevangenissen ombouwt tot asielzoekerscentra. "Niet alle locaties zijn geschikt. Bovendien kunnen we niet zomaar een gevangenis ombouwen. Daar moet ook politiek draagvlak voor zijn."

gevangenis Breda

Bajes koffie

Maar je kunt ook wel wat anders met zo'n oude gevangenis. Dat bewijzen ze in Utrecht, waar de gevangenis is omgebouwd tot kantoortjes voor jonge ondernemers. En in één van de bijgebouwen zit een koffie- en lunchzaak:

Gevangenis wordt koffie- en lunchzaak

Wie verzint de leukste bestemming?

Niet alleen Utrecht is creatief bij het vinden van een nieuwe bestemming voor de gevangenissen. In Arnhem hebben ze ook grote plannen. De koepelgevangenis daar is nog tot begin volgend jaar in gebruik. Daarna wordt het monument verkocht. Maar omdat de gemeente verwacht dat het wel even duurt voordat er een koper is, schreven ze een prijsvraag uit. Wie verzint de leukste nieuwe bestemming?

De winnaar: een groep jongeren die er een tricking-centrum van willen maken, een mix van breakdance, acrobatiek, vechtsport en turnen.

Deel artikel: