De luxe-belasting op tampons is 'bloody expensive'

In het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben ze het gehad met de tampon tax. In de twee landen betaal je niet het normale btw-tarief over je tampon, maar een hoger tarief voor luxeproducten. En dat vinden veel vrouwen belachelijk.

Want waarom betaal je 0 procent btw over dingen als eetbare suikerbloemen, helikopters, alcoholische snoepjes, en 5 procent over tampons. Eerdere protesten hielpen niet, dus schreven tegenstanders twee protestsongs: een Britse parodie op Tayler Swift's Bad blood, en een Australische variant van Drop it coz it's rot, op de beat van Snoop Dogg's Drop it like it's hot.

"In het begin was het gewoon voor de lol maar toen ik keek naar wat er allemaal geen btw heeft, werd ik echt boos" vertelt cabaretier Cariad, mede-bedenker van het nummer, aan The Debrief. "Het is belachelijk en we vonden gewoon dat meer vrouwen dit moesten weten. In elke geval om de discussie te starten."

No tax. Period.

Er is dus al langer protest - een online petitie verzamelde een kwart miljoen handtekeningen - maar sinds kort bemoeien ook politici zich met de tampon-tax. Zo zegt Andy Burnham, die graag de leider van de Labour-partij wil worden, dat hij de taks onmiddellijk zou afschaffen als hij verkozen wordt volgende maand.

Maar die kans is klein, zegt correspondent Tim de Wit: "Hij roept dit voornamelijk omdat hij graag Labour wil leiden. Maar zelfs áls dat zou lukken, maakt de partij deel uit van de oppositie. Die kunnen dit dus niet zomaar voor elkaar krijgen. Dan moet je echt bij de minister van financiën, George Osbourne zijn."

Australië

Ook in Australië hebben ze het gehad met de luxe-belasting. Daar betaal je zelfs 10 procent btw over deze volgens de Australische wet niet-essentiële producten.

100.000 mensen tekenden een petitie en deze week zijn verschillende acties gepland. Zo hebben duizenden Facebookers zich aangemeld voor protesten in Sydney, Perth, Canberra, Melbourne en Hobart. Wat je kan verwachten? Flash mobs, gigantische tampons, en sassy speeches.

Om alvast in de stemming te komen kwam gisteren een Snoop Dogg-parodie uit, waarin onder anderen Christine Forster, de zus van de Australische premier Tony Abbott, in een wit joggingpak verschijnt.

De producer van het nummer, actrice Mia Lethbridge, vond het tijd voor verandering, vertelt ze aan Mashable Australia: "We zouden een progressief land moeten zijn, maar we laten menstruerende Australiërs extra belasting betalen."

Deel artikel: