AFP

Chaos op Kos: 'Ik ben hier nu een week en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt'

Chaos op Kos. Het Griekse eiland wordt overspoeld met migranten. Het zijn er zo veel, dat vandaag en gisteren gevechten uitbraken. Tussen de politie en migranten, maar ook tussen de migranten onderling. En Sander van Aarle uit Nederland ziet het allemaal voor zijn neus gebeuren.

"Ik ben hier nu een week en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt", zegt hij. Sander is 27 en voor Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen op Kos. Samen met een andere Nederlander probeert hij de vluchtelingen te helpen. "Vooral de jonge kinderen en zwangere vrouwen."

Vandaag en gisteren gingen het mis op Kos. "Ik heb heel veel onrust gezien", zegt Sander. "Niet echt gevechten, maar wel opstootjes. En de politie is heel hardhandig en deelt klappen uit."

 • AFP
  Agenten en migranten op Kos
 • AFP
  Een agent vecht tegen migranten
 • AFP
  Per dag komen honderen migranten aan. Sander en zijn collega Douwe vangen ze op het strand op.
 • AFP
  Op de veldjes staan allerlei nationaliteiten door elkaar. En dat gaat niet altijd goed samen.
 • AFP
  Een huilend meisje in de armen van haar vader. Op het Griekse eiland ontstaan gevechten tussen migranten en de politie

Veel vluchtelingen slapen in de parken en op de boulevards van de grotere plaatsen op Kos. "De toeristen stappen daar, die gaan daar eten", ziet Sander. "Dat is voor de toeristen en vooral voor de ondernemers hier helemaal niks."

Afghanen en Syriërs

Wat niet helpt: er is ook nog strijd bij de vluchtelingen zelf. De Afghanen willen eigenlijk niet met Syriërs op een veldje staan, dus die gaan soms ook op de vuist. "Gisterochtend zei de gemeente: zo kan het niet langer", zegt Sander. "Toen hebben ze de gemeentereinigingsdienst het park schoon laten spuiten. Zonder waarschuwing of overleg. In die tentjes sliepen gezinnen en kinderen."

In een poging de vluchtelingen te laten registreren, leidde de politie ze naar een voetbalstadion. "Een droog veld met twee goaltjes", zag Sander. "Mensen staan in de hitte in lange rijen, met de belofte dat ze geregistreerd worden en boottickets naar Athene krijgen. Dan krijg je natuurlijk onrust."

AFP
Migranten slapen op de grond in een park op Kos
Gevechten onder migranten Kos

Sander wil benadrukken dat de Grieken wel willen helpen, maar dat ze zelf te arm zijn om iets doen. "Een stel Grieken hier maakte in het begin nog eten voor de vluchtelingen. Maar inmiddels zijn het er duizenden, en nu komen ze niet meer."

Google Maps
Kos

"Ze zouden kampen moeten maken buiten de steden, of het liefst zelfs in Turkije", zegt Sander. "Het is voor de Grieken ook niet meer te overzien. Die zitten zelf in een crisis."

Deel artikel: