Runar Eilertsen/flickr

Crossfit: hype of blijvertje?

In touwen klimmen, banden omver gooien, over bokken springen. Nee, geen training van het leger, maar crossfit, een sport waarbij krachttraining, atletiek en gymnastiek gecombineerd worden. Crossfitscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar is het de zoveelste sporthype of is dit een blijvertje?

Rondje sportschoolapparaten

Melis Umar (35) is twee jaar geleden begonnen met de sport en dat is vooral omdat ze het verplichte routinerondje in de sportschool zat was. "Ik zocht wat meer afwisseling", zegt ze. "De sportschool is heel routinematig. Je gaat eerst op de lopende band of crosstrainer. Daarna het standaard rondje: billen, benen, buik, armen en dan ben je klaar. Bij crossfit doe je soms kracht, soms wat meer conditie. Het is echt een mengelmoes."

Zo ziet crossfitten eruit

In een crossfit 'box', een soort hal waar gesport wordt, vind je niet de traditionele crosstrainer of loopband die je wel in de sportschool ziet.

In de box staan rubberen banden, kettlebells en betonnen ballen. Het principe van de sport is dat je traint met bewegingen die je ook in het dagelijks leven doet. Bijvoorbeeld dingen van de grond tillen of juist boven je hoofd. Dat heet ook wel functioneel bewegen. Je gebruikt daarbij al je spieren. In tegenstelling tot de sportschool, waar je vaak een bepaalde spiergroep traint.

CrossfitFSF
Crossfit-Box van CrossfitFSF in Driebergen

Het groeit als kool

"Je ziet dat er steeds vaker over crossfit wordt geschreven en dat draagt bij aan de bekendheid van de sport", zegt Nolan Mooney. Hij werkt voor het in de VS geregisterde merk Crossfit en geeft les aan toekomstige crossfittrainers. "Er is ook een wereldkampioenschap en in de VS wordt crossfit op tv uitgezonden."

De sport is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland en het aantal scholen waar crossfit gegeven wordt, is flink gestegen. Vorig jaar waren er nog ongeveer 70 crossfitscholen, nu zijn het er 120.

Het oudste lid in mijn crossfitschool is 71.

Melis Umar

Weer een hype

Er komen heel wat sporthypes voorbij: bootcamp, zumba, spinning. Allemaal sporten die mensen een tijdje gedaan hebben, maar waar ook heel veel mensen inmiddels weer mee zijn gestopt.

Gezondheidsjournalist Karine Hoenderdos schrijft veel over voeding en sport. Zij ziet ook dat crossfit populair is, maar denkt dat het om een hype gaat:

Hoenderdos ziet wel dat de traditionele sportschool verandert en denkt dat deze in de toekomst er anders gaat uitzien. En daar heeft het 'functionele bewegen' alles mee te maken, denkt ze.

Hype of niet, Melis blijft de komende jaren nog wel crossfitten. "Ik doe het twee á drie keer in de week en het is vooral voor de afwisseling. Als je crossfit niet leuk vindt en je het alleen doet omdat de buurman het ook doet, dan ga je het niet volhouden. Maar als je eenmaal begint, dan zul je zien dat je het leuk gaat vinden. De sport is echt voor iedereen. Het oudste lid in mijn crossfitschool is 71."

Deel artikel: