NOS Op 3
NASA

Vandaag geen voorverpakt voedsel op het menu voor de astronauten van het International Space Station (ISS). Ze hebben namelijk voor het eerst sla gegeten die geteeld is in de ruimte.

Vorig jaar werd al sla geoogst in het ISS, maar die blaadjes zijn toen naar de aarde terug gebracht voor onderzoek. Nadat eenmaal vaststond dat het eten veilig was voor de heren, is op 8 juli besloten nieuwe zaadjes te planten.

De sla is gegroeid met behulp van microzwaartekracht en lichtbakken met gekleurde led-lampen. Door gebruik te maken van de led-lampen, heeft de sla niet een paarse kleur, maar zijn de blaadjes donkerrood.

Om deze sla gaat het NASA

Hoe smaakt het?

De oogst van vandaag kon op positieve recensies rekenen van de ruimtemannen. De sla had volgens astronaut Scott Kelly een frisse smaak en was te vergelijken met rucola, oftewel: raketsla.

Maar de smaak was eigenlijk van ondergeschikt belang. Dat het is gelukt om in de ruimte eetbare groente te telen, is goed nieuws voor ruimtevaartorganisatie NASA die op termijn een bemande reis naar Mars wil uitvoeren.

"Er komt een tijd dat we tijdens een ruimtereis volledig zelfvoorzienend moeten zijn", zei Kelly, kort nadat hij de sla had gegeten. "Dit is een grote stap in de juiste richting."

Moestuintje

In de toekomst zal er dus vaker geëxperimenteerd worden met het telen van groente. Dat heeft niet alleen maar tot doel om de monden van de astronauten te vullen. De NASA vindt het ook waardevol als astronauten hun eigen moestuintje kunnen bijhouden, zodat ze een nieuw middel hebben om verveling tegen te gaan op een langetermijnuitzending.

Ook ruimtewandeling vandaag bij ISS

STER reclame