NOS Op 3
WCA

Prijzengeld van 18 miljoendoping en miljoenen kijkers. Dat is tegenwoordig e-sports: professioneel gamen. Groter dan ooit en bezig aan een onstuitbare opmars. Op Gamescom spraken we met de Nederlander Thijs Molendijk. 21 pas, maar toch verdient 'ie al genoeg om van te leven. 

Thijs speelt Hearthstone, een digitaal kaartspel. Vergelijk het met schaken, maar dan met kaarten en op de computer of je smartphone. In mei speelde meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd af en toe een potje - maar bijna niemand zo goed als Thijs.

Het is echt een sport - alleen niet zo heel bekend in Nederland.

Thijs Molendijk

Thijs is een professioneel gamer. En dat betekent fulltime gamen. Dat betekent dat hij of aan het trainen is en dat live uitzendt (gemiddeld kijken dan zo'n 2000 mensen mee), of hij is op een toernooi en speelt dan tegen de beste spelers wereldwijd.

"Het is echt een sport, alleen niet zo heel bekend in Nederland", zegt Thijs. "Maar in het buitenland zijn heel veel grote evenementen. Ik ben op Gamescom om te kwalificeren voor het WK in China. De beste drie van Europa mogen daarheen." 

"Ik kan hier heel goed van rondkomen"

(foto via GosuGamers)

Helaas voor Thijs heeft hij het nét niet gered om zich te kwalificeren.

Money, money, money

E-sports bestaan al lang, maar wereldwijd is het pas sinds enkele jaren echt aan het groeien. Veel duidelijker dan in het onderstaande grafiekje (gebaseerd op gegevens van esportearnings.com) gaat dat niet worden.

We trokken ook nog even de Nederlandse e-sport-veteraan Grubby (offline Manuel Schenkhuizen) aan de mouw. Hij speelt al zeker 12 jaar e-sports en won meer dan 40 toernooien. "E-sports groeit zeker. In Europese landen als Zweden, Duitsland en Frankrijk heb je echt grote competities. In Nederland is dat minder, maar ook hier weet iedereen op een gegeven moment echt wel wat e-sports is."

"18 miljoen prijzengeld is wel wat meer dan vroeger"

STER reclame