'Wij zouden een ALS-patiënt nooit wegsturen'

Een ALS-patiënt en zijn vrouw zouden maandag van het terras bij een strandtent in Bloemendaal zijn weggestuurd, omdat hij geen drankje bestelde. "Hij kan zelf niet eens praten", zou de eigenaar van Parnassia aan Zee hebben gezegd.

Niks van waar, zegt eigenaar Hans Slewe. "Natuurlijk zouden wij een ALS-patiënt die niets kon bestellen nooit wegsturen." Waar of niet waar, op Twitter stromen de boze reacties aan het adres van de strandtent binnen.

'Hij kan niet eens praten'

Het stel ging maandag op het terras van de strandtent zitten, waar het verplicht is wat te bestellen. De vrouw van Pieter Steinz, een bekende journalist en recensent van NRC Handelsblad die lijdt aan de spierziekte ALS, vroeg aan een medewerker of haar man even op het terras mocht zitten zonder iets te eten of te drinken. "Ik zou even een duik nemen en vervolgens terugkomen om wel een consumptie op het terras te nuttigen", vertelt de vrouw aan RTV Noord-Holland. "Het meisje vond dat uiteraard goed."

Toen ze terugkwam stonden een medewerker en de eigenaar van de tent naast haar man. "De eigenaar zei dat mijn man daar niet zomaar kon gaan zitten zonder iets te bestellen. Maar mijn man is ernstig ziek en kán niet eten of drinken", zegt ze. Ook zou de eigenaar gezegd hebben dat hij wil weten wie er op zijn terras zit, maar dat haar man niet eens kan praten.

De twee gingen boos weg. "Wij komen daar nooit meer. Het is echt schandalig hoe mijn man en ik behandeld zijn."

Zo is het niet gegaan, zegt eigenaar Slewe. "Niemand van ons was op de hoogte van de situatie. Hij was op het terras neergezet, wij maakten ons zorgen, hij zat in de zon en bij wie hoorde hij? We wisten niet dat we met hem konden communiceren via de iPad", zegt hij tegen het Haarlems Dagblad.

Ze had vooraf even contact met ons moeten opnemen over zijn ziekte.

Hans Slewe

"Natuurlijk zouden wij een ALS-patiënt die niets kon bestellen nooit wegsturen." Volgens hem had de vrouw vooraf even contact moeten opnemen over de ziekte van haar man. "De man zou met open armen ontvangen zijn en wij hadden met liefde de man in de gaten gehouden in verband met zijn welzijn. Helaas is dat niet gebeurd", vertelt hij verder op Facebook.

Goedmaken

Hij probeerde naar eigen zeggen de situatie nog te redden, maar zonder succes. "Ze wilden weg, maar zijn absoluut niet weggestuurd. Wij hebben ze nog een uitrijkaart gegeven zodat ze het parkeerterrein kosteloos konden verlaten.”

Wel wil Slewe het graag goedmaken: "Ik vind het vervelend dat ze een rotte ochtend hebben gehad en betreur het ten zeerste. Ik wil graag in contact komen met de familie om het met ze uit te praten."

Twitter

Het hele voorval zorgt voor woedende reacties op Twitter:

Sommigen roepen op tot actie:

Anderen herkennen de situatie:

Een aantal twitteraars begrijpt de strandtenteigenaar wel:

Deel artikel: