Impero

Londenaren gaan los op The F*cking Tube Strike-kaart

Voor de tweede keer binnen een maand staakt het metropersoneel in Londen. Een groot probleem voor de meer dan 4 miljoen Londenaren die dagelijks de metro nemen om door te stad te komen. Het gevolg: overvolle bussen en een hoop zure gezichten.

Het personeel staakt vanwege de nachtdiensten die ze vanaf volgende maand moeten gaan draaien. Veel mensen balen als een stekker van al die stakingen, en laten dat weten ook. Op Twitter schelden veel mensen erop los, en dat is allemaal live te volgen via een interactieve kaart: The F*cking Tube Strike.

We vonden die boze reacties te grappig om te laten liggen.

Impero

De kaart bundelt alle tweets in Londen met scheldwoorden zoals 'fuck', 'shit', 'cunt', 'bastard', enzovoort. Ook tweets met aan de staking gerelateerde woorden zoals 'overbetaald', 'hebberig' en 'egoïstisch' vind je terug. Natuurlijk ontbreekt ook een top-5 van meest gebruikte scheldwoorden niet: fuck is met bijna duizend keer het populairste woord om de staking te omschrijven.

Een paar weken geleden staakte het metropersoneel ook al. "We zagen dat er toen heel wat gescholden werd op Twitter, dus het leek ons leuk om al dat gescheld nu op een grappige manier te bundelen op een interactieve kaart", vertelt een woordvoerder van Impero, het bedrijf dat de kaart heeft gemaakt. "We kiezen geen kant, maar we vonden veel van die boze reacties te grappig om te laten liggen."

EPA
Voor veel Londenaren zat er niets anders op dan de bus te pakken

Wij kiezen liever voor onze familie dan voor klagende reizigers.

Vakbond RMT

De gemiddelde Londenaar heeft weinig begrip voor de staking, omdat een metrobestuurder met zo'n 70.000 euro per jaar relatief goed verdient; meer dan leraren, verpleegkundigen of agenten. "Ze hebben al een prima contract. Sommigen hebben zelfs tot wel 52 vakantiedagen per jaar", zegt ook de Burgemeester van Londen, Boris Johnson.

Het Londense vervoersbedrijf biedt 2 procent meer loon en een bonus van 700 euro voor de nachtdiensten, maar volgens het personeel gaat het niet om het geld. "Met al die extra nachtdiensten is het voor veel metropersoneel in het weekend niet meer mogelijk om hun kinderen te zien. Het is ons zonder overleg door de strot geduwd", laat de vakbond RMT weten.

En over de boze reizigers: "We kiezen liever voor onze familie dan voor klagende reizigers".

Veel Londenaren besloten vanmorgen maar op de fiets te stappen of te gaan lopen. Maar dat valt niet mee, want Londen is bijna net zo groot als de provincie Utrecht. En je loopt ook niet even van Amersfoort naar Utrecht.

En anders? Veel geduld hebben, of thuis werken natuurlijk. "De helft van ons team werkt vandaag vanuit huis, omdat ze onmogelijk op het werk konden komen", zegt de woordvoerder van Impero. Niet optimaal, maar "gelukkig vermaken we ons prima met al die scheldtweets."

Deel artikel: